Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí sportovci se chystají na olympiádu dětí a mládeže do Královehradeckého kraje

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 01. 2023 10:50
  • Školství

Sdílet článek

Hry X. zimní olympiády dětí a mládeže 2023 se blíží. Od 22. do 26. ledna se uskuteční v Královehradeckém kraji. Svoji výpravu na hry vysílá také Liberecký kraj.

„Liberecký kraj vyšle na zimní olympiádu dětí a mládeže do Královehradeckého kraje 84 sportovců a 27 trenérů. Se sportovci pojedou jako vedoucí výpravy dva zástupci oddělení mládeže, sportu a zaměstnanosti krajského úřadu. Chtěl bych jim moc poděkovat za jejich práci. Mladým sportovcům pak přeji co nejvíce úspěchů, a zejména, aby si hry užili. V cyklu zimních dětských olympiád zatím jako kraj kralujeme a věřím, že se dobrých výsledků dočkáme i letos,uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Výpravu Libereckého kraje oblékne firma INTERIMEX CZ a.s. s výrobní značkou O´Style. Výrobu nástupního oblečení (bunda, kalhoty, mikina a čepice) zajistil Liberecký kraj přímým zadáním. Cena nástupního oblečení činila 891.082,72 korun včetně DPH.

V Plánu rozvoje sportu v Libereckém kraji je na olympiádu dětí a mládeže vyčleněno 2.500.000 korun. „Jedná se o peníze na úhradu účastnického poplatku, oblečení a dopravu sportovců, jejich stravování a ubytování. Dále na materiál, sportovní přípravu, odměny trenérům, vlajkonošům a medailistům. Pokud nevyčerpáme celou částku budeme chtít část nákladů použít i na letní verzi her, a to v roce 2024 v Jihočeském kraji,“ dodal náměstek Čeřovský.

Liberecký kraj vyšle na olympiádu sportovce, kteří budou zápolit v 10 sportech o 26 disciplínách. Jedná se o alpské lyžování, běžecké lyžování, biatlon, běžecké lyžování zrakově postižených, lední hokej, krasobruslení, lyžařský orientační běh, skicross, snowboarding a šachy.

Vlajkonoškou výpravy bude Zuzana Hejnová, rodačka z Liberce, která je jednou z nejúspěšnějších českých sportovkyní historie. Drží český rekord v běhu přes překážky na 400 metrů, je dvojnásobnou mistryní světa, dvojnásobnou vítězkou diamantové ligy a olympijskou medailistkou z Londýna 2012. V letošním roce ukončila svoji sportovní kariéru a stala se matkou Matyáše.

Hry X. zimní olympiády dětí a mládeže pořádá Královehradecký kraj společně s Českým olympijským výborem. Olympiáda dětí a mládeže bude zahájena v neděli 22. ledna 2023 slavnostním nástupem výprav a zapálením ohně na zimním stadionu v Hradci Králové. O den později začnou sportovní klání v dalších čtyřech městech kraje. Ve Špindlerově Mlýně se slavnostně otevře Olympijský dům. V ten se promění vojenská zotavovna Hotel VZ Bedřichov, kde je ubytována i sportovní výprava Libereckého kraje vyjma hokejistů a krasobruslařů. Sportovcům, školám i veřejnosti nabídnou pořadatelé během čtyř dnů zábavné aktivity, olympijské vzdělávání i řadu debat. Na venkovním prostranství se budou každý večer konat medailové ceremoniály a ve čtvrtek tam bude olympiáda dětí a mládeže slavnostně zakončena. Více informací o programu, výsledcích a dění olympiády bude postupně uveřejňováno na: https://www.olympijskytym.cz/odm.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky