Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí sportovci se chystají na olympiádu dětí a mládeže. S novými soupravami míří do Jihočeského kraje

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 06. 2024 13:38
  • Školství

Sdílet článek

Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže 2024 se blíží. Od 23. do 28. června se uskuteční v Jihočeském kraji. Svoji výpravu na hry vysílá také Liberecký kraj. Mladé sportovkyně a sportovce oblékne firma ELSA'S TEXTILE s.r.o., která vyhrála výběrové řízení.

„Liberecký kraj vyšle na letní olympiádu dětí a mládeže do Jihočeského kraje 234 sportovců a 51 trenérů. Mladým sportovcům přeji co nejvíce úspěchů, a zejména, aby si hry užili. Liberecký kraj je Mekkou zimních sportů, ve kterých se nám na olympiádách daří, ale věřím, že nezůstaneme pozadu ani v letní olympiádě a naši mladí sportovci přivezou několik cenných kovů,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Výpravu oblékne firma ELSA'S TEXTILE s.r.o. Ve výběrovém řízení o podobě nástupního oblečení oslovil kraj 11 společností, nabídku zaslaly 4 z nich. Poté celkem 25 hodnotitelů, mezi něž patřili členové krajské rady, garanti sportů a několik zaměstnanců krajského úřadu, vybrali vítěze – firmu ELSA'S TEXTILE s.r.o. Cena nástupního oblečení činila 816.169 korun včetně DPH.

V Plánu rozvoje sportu v Libereckém kraji je na olympiádu dětí a mládeže vyčleněno 2.500.000 korun. „S nejvyšší pravděpodobností celou částku nevyčerpáme, část nákladů proto použijeme i na zimní verzi her, která se v roce 2025 uskuteční v Moravskoslezském kraji,“ dodal náměstek Čeřovský.

Liberecký kraj vyšle na olympiádu sportovce, kteří budou zápolit v mnoha disciplínách. Jedná se zejména o atletiku, badminton, basketbal, beachvolejbal, cyklistika, florbal, fotbal, házená, jachting, kanoistika, karate, moderní gymnastika, orientační běh, paraplavání, plavání, softball, sportovní střelba, stolní tenis, triatlon a volejbal.

Vlajkonoškou výpravy bude rodačka z Harrachova Eva Puskarčíková, bývalá reprezentantka v biatlonu. Na Zimních olympijských hrách 2014 v Soči získala s českým týmem bronzovou medaili. Jejím největším individuálním úspěchem jsou dvě třetí místa v závodech světového poháru. Závodní kariéru ukončila v roce 2022. V současné době se naplno věnuje mateřským povinnostem.

Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže pořádá Jihočeský kraj společně s Českým olympijským výborem už podruhé. Poprvé tomu bylo v roce 2009. Slavnostní zahájení se uskuteční v neděli 23. června na Náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích. Na stejném místě bude i první medailový ceremoniál, a to hned v pondělí 24. června od 19 hodin.Další dny se budou cenné kovy předávat na Výstavišti v Českých Budějovicích a ve čtvrtek pak bude na medailový ceremoniál navazovat slavnostní závěrečný ceremoniál. Na Výstavišti také vyroste Olympijský dům plný doprovodných aktivit i s místem pro odpočinek. Sportovat se bude celkem v sedmi městech Jihočeského kraje: České Budějovice, Tábor, Hluboká nad Vltavou, Soběslav, Chýnov, Zliv a Lišov.

Více informací o Hrách XI. letní olympiády dětí a mládeže v Jihočeském kraji najdete na: https://www.olympijskytym.cz/odm.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky