Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí umělci Jedličkova ústavu nadchli diváky svými originálními obrazy

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 06. 2013 14:24
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Výstava „Malujeme“ klientů Jedličkova ústavu v Liberci začala v pondělí 3. června ve vestibulu budovy Krajského úřadu LK, U Jezu, v Liberci. Mladí výtvarníci z Centra denních služeb JÚ návštěvníky vernisáže doslova nadchli.

Radní pro sociální věci Petr Tulpa ve svém proslovu zdůraznil, že práce vystavujících umělců jej nadchla a uvažuje o nějakém jejich obraze do své kanceláře. Obdobně hovořila i náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová, která zdůraznila, že vystavěné obrazy vnášejí na kraj optimismus a díky barevnosti výtvarných děl i radost.

Ředitel ústavu Vladimír Ptáček poděkoval účastníkům a připomněl, že jeho klienti na kraj přivezli 35 obrazů.

„Autoři - Tomáš Brabec, Martin Braun, Petra Horáčková, Jana Hruboňová, Věra Lupínková, Markéta Nevěčná, Antonín Reynyš, Otto Šourek, Nikola Tóthová, Michal Wünsch či René Bílý jsou mladí lidé, kteří mají různé zájmy a záliby, ale jednu věc mají společnou, a to, že jsou nějakým způsobem spjati s Jedličkovým ústavem v Liberci,“ uvedl ředitel s tím, že výstavu míní i jako malou pozvánku na rok 2014, kdy Jedličkův ústav v Liberci oslaví 100. výročí působení v Lužické ulici.

Vystavená díla podle něj vznikla ve výtvarné dílně v Centru denních služeb, což je ambulantní služba pro osoby s tělesným a kombinovaným postižením. Výstava je složena z 35  výtvarných prací, které jsou vytvořeny výtvarnou technikami malba akrylovými barvami na plátno a malby na hedvábí.

„Nejraději maluji indiány a taky zvířata,“ prozradila s úsměvem Petra Horáčková, která má na výstavě nejvíce obrazů. „Maluji podle své fantazie, protože špatně vidím i barvy,“ doplnila.

Svými karikaturami, zejména kandidátů na prezidenta, všechny přítomné zaujal i Tonda Reynyš.

„Vezmu čtvrtku, pak tužku, pak se to vystříhá, pak namaluje na hedvábí a naše vedoucí nám v závěru pomohou černě obkreslit tvary,“ prozradil svou techniku.

Výstava potrvá na kraji do konce června. viz také panoramatické foto http://env.kraj-lbc.cz/panofoto/

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky