Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladý kuchař a číšnice získali na mezinárodní soutěži v Brně zlato, stříbro a bronz

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 01. 2013 14:22
  • Školství

Sdílet článek

 

Zlaté ocenění, stříbrný diplom a bronzovou medaili přivezli z prestižní a nejvyšší gastronomická soutěže v České republice GASTRO JUNIOR BRNO kuchař Michael Morávek a číšnice Vitaliya Hustey, studenti Střední školy gastronomie a služeb v Liberci.

Do finálové soutěže postoupilo třicet nejlepších kuchařů a číšníků ze dvou regionálních postupových kol v ČR a také soutěžící z Polska a Slovenska.

Umístění na 3. místě ve zlatém pásmu dosáhl žák třetího ročníku oboru kuchař Michael Morávek pod vedením učitelky odborného výcviku Marie Guričanové.

„Soutěžní úkol spočíval v přípravě čtyř porcí moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Součástí úkolu bylo zapracování dvou tajných surovin ze spotřebního koše, které si soutěžící vylosuje 20 minut před soutěží. Medailové menu tvořilo vepřové karé pečené ve slanině, masové krokety v krustě z dýňových semínek, šťouchané brambory s krupkami, dýňové zelí, restovaná zelenina na másle a pyré z pastináku,“ popsal úkol bronzový medailista s tím, že po ukončení soutěže musel ještě zodpovědět několik teoretických otázek.

Výborné umístění ve stříbrném pásmu získala žákyně druhého ročníku oboru číšník Vitaliya Hustey pod vedením učitelky odborného výcviku Martiny Vlčkové. Soutěžní úkol spočíval v přípravě teplého moučníku s povinným oloupáním jablka a jeho další úpravou, dále podávání šumivého vína včetně servisu pro dvě osoby před zraky hostů.

„Součástí soutěže byla komunikace s hostem v jazyce německém, anglickém nebo ruském. Zvolený soutěžní úkol úspěšné žákyně byl – Bohemia sekt Prestige rose brut, mozaika z jablíček a piškotů s mandličkami a pomerančovými hoblinkami podávané s krémem mascarpone,“ pochválil stříbrnou číšnici ředitel školy Zdeněk Šlaich.

Vynikající mezinárodní úspěch Střední školy gastronomie a služeb v Liberci je vyústěním každodenní kvalitní práce žáků, jejichž odborný výcvik probíhá na provozovně CENTRUM Králův Háj, kde obdobně úspěšní jsou žáci ostatních oborů poskytující služby krejčovské, kadeřnické, kosmetické a cukrářské.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky