Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Moderátor Háma v televizi představí pouť Libereckým krajem v karavanu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 01. 2022 16:38

Sdílet článek

Cestování karavanem je trendem současné doby. Zareagovala na něj i Česká televize, která nyní  uvádí již druhou sérii cestopisného cyklu V karavanu po Česku s Alešem Hámou, který ze svého obytného vozu objevuje zajímavá místa českých luhů a hájů. V dílu, který v premiéře uvede kanál ČT 2 ve čtvrtek 3. února ve 21 hodin, Háma zavede do Libereckého kraje.

„Cesty v karavanech byly trendem již před covidovou pandemií. Ta jej však významně urychlila a náš kraj na to zareagoval investičním dotačním programem, který podporuje zřizování stání pro karavany. Vypsali jsme jej poprvé v minulém roce, a v tom letošním téma opakujeme. Tím by měla být vybudována síť karavanových stání tak, aby byly dojezdové vzdálenosti od jednoho k druhému maximálně 30 kilometrů. Pokud by se seriál natáčel za dva roky, byl už Liberecký kraj pokrytý,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Poznávání Libereckého kraje se seriálem začíná na Benecku – tam, kde se v zimě lyžuje, se v létě, stejně jako to učinil průvodce pořadem, lze projet třeba na horských kárách. Díky karavanu se pak diváci u obrazovek posunou dál, a to do Železného Brodu. V areálu bývalé Kolory se nalézá expozice československých i zahraničních vozů především z východní Evropy. Nechybí vzácný dvoudveřový model Škoda 1000 MBX ani přes luxusní limuzíny Tatra. Celodenní výlet zakončí přespání kousek od zámku Sychrov s výhledem na Sychrovský viadukt.

Druhý den začíná zastávkou u průrvy Ploučnice, která se nachází jižně od Stráže pod Ralskem. Řeka Ploučnice zde protéká mezi vysokými pískovcovými stěnami a ve dvou pískovci vytesaných tunelech. Místo bude zajímavé především pro vodáky, kteří mají možnost si tento nevšední objekt sjet. Pořad také představí i jiné skryté skvosty Libereckého kraje. Jsou jimi například Modlivý důl u Svojkova – romantické skalnaté údolí, o jehož původu se vyprávěly různé zkazky – nebo takzvaná Skála smrti u Kunratic, což je romantické zákoutí mezi pískovcovými skalami, kde se nachází přibližně patnáct metrů vysoká svislá skalní stěna, do níž je vytesán reliéf s výjevem z tamní pověsti.

Pořad je možné zhlédnout na oficiálních stránkách pořadu V karavanu po Česku nebo v televizi na programu ČT 2 ve čtvrtek 5. února v devět večer. Pro další tipy, které nevynechat v Libereckém kraji je dobré sledovat na sociálních sítích odkaz @regionliberec a webové stránky www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky