Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Modlivý důl i Panská skála. To jsou Lužické hory

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 11. 2022 15:14
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Kam vyrazit na podzim? Do Lužických hor, krajiny Křišťálového údolí se staletou tradicí sklářství, perel a skleněné bižuterie. Pokud počasí dovolí, lze v této oblasti navštívit řadu unikátních přírodních zajímavostí a nadýchat se čerstvého vzduchu.

„Návštěvníci se tu ocitnou nejen v půvabné krajině, ale dostanou také příležitost setkat se tu se staletí starými řemesly, souvisejícími se sklářskou výrobou. Pro mnoho z nich to znamená překvapení, protože za mnoho let, kdy se o sklářství téměř nemluvilo, se domnívali, že se jedná o u nás mrtvá řemesla. A právě v Lužických horách se na vlastní oči mohou přesvědčit o opaku,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Město sklářské tradice a křišťálových lustrů – to je Kamenický Šenov. Dodnes v něm působí řada významných skláren, například Preciosa nebo nejstarší huť v Evropě Chřibská. Za návštěvu stojí Sklářské muzeum, které krom stálých expozic nabízí kolekci křišťálových lustrů.

Nedaleko Kamenického Šenova je Panská skála, kterou tvoří 15 metrů dlouhé čedičové sloupy připomínající varhany. Z jejího vrcholu je výhled do okolí Kamenického Šenova, České Kamenice a na lesnaté kopce Českého Švýcarska. Natáčela se na ní například populární česká pohádka Pyšná princezna z roku 1952.

Romantické Pavlínino údolí je 3,5 kilometru dlouhé kaňonovité údolí. Vede jím turistická stezka, na jejímž konci stojí Grieselův rybník, kterému se dříve říkalo také Pavlínino jezero. Zalesněné hluboké Kyjevské údolí, které je na obou stranách vroubené mohutnými pískovcovými skalami, je vyhledávaným cílem horolezců.

Největší pískovcové údolí v Evropě, jímž jsou Pekelné doly, se nachází blízko Máchova jezera. Unikátní jeskyně vznikly v 18. století hloubením písku pro továrny hraběte Kinského na výrobu zrcadel. Přilehlá budova kdysi v minulosti sloužila jako brusírna.

Společně Českou Kamenicí a Kamenickým Šenovem je Nový Bor bránou do Lužických hor. Od poloviny 18. století město představuje tradiční sklářskou výrobu. Na hlavním náměstí Míru lze navštívit barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie a Sklářské muzeum.

S mnoha příběhy a pověstmi je spojeno poutní místo Modlivý důl u Svojkova s unikátní skalní kaplí hluboce zaříznutou do pískovcových skal pod Slavíčkem a Tisovým vrchem.

Objevovat krásu Lužických hor lze i na sociálních sítích. Na Facebooku je to Region Liberec, stejně tak na Instagramu. Další rady a tipy, jak strávit ať už slunečný či deštivý podzimní den v Lužických horách jsou na jejich  webových stránkách.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky