Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Modrý a chrastící Ještěd povzbudí mladé sportovce z Libereckého kraje

  • 26. 10. 2009 14:45

Sdílet článek

Mladí reprezentanti z Libereckého kraje už vědí, čím je budou jejich fanoušci povzbuzovat při Hrách IV. zimní olympiády dětí a mládeže (ODM) 2010.  Rozhodlo o tom finále soutěže týmů žáků základních škol z regionu, které se uskutečnilo v obchodním centru Forum v Liberci. Porota složená z bývalých olympioniků a zástupců kraje přiřkla vítězství družstvu ZŠ Barvířská v Liberci za originální modrou a chrastící maketu Ještědu.


V rámci výtvarné roadshow Tak to je nice, pořádané na podporu ODM 2010 v Libereckém kraji, vytvářeli žáci druhého stupně základních škol nejrůznější fandítka pro sportovce, kteří budou hájit barvy regionu. Do finále postoupila desítka nejlepších družstev. K výrobě nejrůznějších transparentů, plakátů či vlajek jim musely stačit jen nůžky, nože, lepidla, štětce, fixy, jehly nebo prázdné plechovky.


Soutěžící to neměli vůbec jednoduché. Svá dílka mohli vyrábět pouze z materiálů, které jsme jim na místě připravili. Každému družstvu jsme ale ponechali alespoň jednu vlastní pomůcku a navíc od nás účastníci obdrželi i poukázku na sto korun, za niž si mohli koupit chybějící věci,“ upřesnila podmínky soutěže Vanda Šulcová, koordinátorka doprovodného programu pro školy.

O celkovém pořadí rozhodovala porota, jejímiž členy byli nejen zástupci Libereckého kraje – náměstek hejtmana Radek Cikl a vedoucí resortu školství a sportu Jiřina Princová, ale také bývalí úspěšní olympionici a sportovci: sáňkařka Dana Spálenská, její kolega Petr Urban, běžec na lyžích Pavel Benc a kombiňák Roman Kumpošt.
„To, že se soutěžící museli rozhodnout až na místě, co vyrobí, byl pro ně obtížný úkol. Někteří totiž úplně museli změnit své původní představy. Na chrastící modré maketě Ještědu se porota jednomyslně shodla – další pořadí už bylo těsné,“ uvedl předseda poroty, kreslíř Petr Urban.

Autory modrého Ještědu jsou členové týmu I ze Základní školy Barvířská v Liberci. Jejich úctyhodné dílo ocenil také Roman Kumpošt, čestný prezident organizačního výboru EYOWF 2011, jenž je i pořadatelem ODM 2010.
„Pořádně to v něm chrastí a je dobře slyšitelný. Bude se hodit hlavně při lyžařských disciplínách a hokeji. Doufám, že reprezentanty Libereckého kraje dovede – stejně jako u všech tří předešlých olympiád dětí a mládeže – k vítězství.“ Vítězné fandítko předají organizátoři Her sportovcům z Libereckého kraje při zahájení ODM 2010 v lednu příštího roku.

Druhé místo vybojovala Základní škola Husova II v Liberci za lyže propojené trikolórou a třetí příčka patří
týmu z další liberecké Základní školy U soudu, která vytvořila polepenou pláštěnku naplněnou sladkostmi.

Všech deset fandítek z libereckého kola Tak to je nice bude pro velký úspěch v centru Forum v dalších dnech vystaveno. Kromě výroby atraktivních fandících předmětů se soutěžící i početní diváci zapojili také do her Wii Fit, vědomostních soutěží a IQ her.

Čtyřměsíční výtvarná roadshow Tak to je nice postupně zavítá do všech čtrnácti krajů České republiky – 6. listopadu se koná v Ústeckém kraji (Teplice), poslední zastávkou bude na konci ledna příštího roku Hradec Králové.
 

Kontakt pro bližší informace:

Vladimír Zemánek
koordinátor komunikace ODM 2010
vladimir.zemanek@eyowf2011.cz
Tel.: 233 014 029
Mobil: 777 771 080



Mgr. Jiří Langer
tiskový mluvčí
Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky