Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Monitorovací výbor ROP NUTS II Severovýchod zasedal v Hlinsku

Šírová Květa

  • 12. 06. 2012 16:18

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) se v pondělí zúčastnil zasedání Monitorovacího výboru  ROP NUTS II Severovýchod v Hlinsku společně se zástupci měst a krajů, neziskových organizací, ministerstev a dalších institucí. Tématem zasedání bylo čerpání dotací z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.  


Jednání se zúčastnila také Alice Sova z Evropské komise. Ta vidí největší úskalí všech operačních programů v České republice ve veřejných zakázkách. „Evropská komise se počátkem letošního roku dohodla s Českou republikou na akčním plánu kroků, které je do konce června třeba učinit, aby Komise opět obnovila spolufinancování projektů. Na příjemce dotací z ROP Severovýchod zatím toto rozhodnutí nedopadá. Pokud by ale vláda situaci nevyřešila podle požadavků akčního plánu, mohlo by se to Severovýchodu dotknout v roce 2012,“ řekla.


Podle Víta Šumpely z Ministerstva pro místní rozvoj ČR je většina bodů z akčního plánu už splněna. „Děláme maximum, abychom opět financování obnovili,“ řekl.


Zásadní výhrady měla Komise k neúčinné kontrole či k nezávislosti a koordinaci auditních subjektů. Komise mimo jiné vyžaduje, aby byly centralizovány. „S tímto postupem souhlasíme. Ani dosud jsme nemohli do auditních postupů a rozhodnutí zasahovat, takže se pro Regionální radu Severovýchod mnoho nezmění,“ řekl Radko Martínek, předseda Regionální rady Severovýchod.

 

Hovořilo se také o snižování administrativní zátěže příjemců dotací, a to jak ve stávajícím období, tak i po roce 2013. Členové výboru apelovali na ministerstva financí a pro místní rozvoj, aby sjednotily své kontrolní požadavky a shodly se v pohledu na kontrolované skutečnosti.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky