Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Monitorovací výbor schválil 17 nových projektů Programu Cíle 3/Ziel 3 ČR – Sasko

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7599|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V rámci Programu Cíle 3/Ziel 3 bude realizováno 17 projektů na podporu přeshraniční spolupráce s podílem prostředků EU ve výši cca 10,5 milionů EUR. Celkové náklady na tyto  projekty dosahují výše cca 12 milionů EUR. Projekty dne 24.2.2009 schválil v Drážd"anech Monitorovací výbor Programu Cíle 3/Ziel 3 Česká republika – Svobodný stát Sasko.

Celkem 12 projektů bude realizováno pod vedením saského partnera a 5 projektů bude řídit partner český. Přitom oproti předchozímu programu Interreg III A se značně zvýšily požadavky na kvalitu spolupráce: pro získání dotace z Programu Cíle 3/Ziel 3 je potřeba splnit minimálně dvě ze čtyř kritérií – společné plánování, společná realizace, společné financování a společný personál.

"Každý z těchto 17 projektů spojuje zdejší obyvatele, vytváří přeshraniční kooperační struktury a posílí svým způsobem srůstání zemí a obyvatel", řekl saský ministr hospodářství a práce Thomas Jurk (SPD). „Z celkového počtu projektů je 6 projektů, v kterých je zapojen partner z Libereckého kraje. Tento výsledek je úspěchem našich žadatelů, kteří prošli náročným procesem hodnocení”, uvedl Vít Příkaský, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Příkladem schváleného projektu z Libereckého kraje je např. Mezinárodní ekologická výchova pro školy a veřejnost, kde je vedoucím partnerem Č.p. 5 Oldřichov v Hájích o.p.s. Tento projekt je realizován v prioritní osy Zlepšení situace přírody a životního prostředí a je zaměřen na zlepšení ekologické výchovy zejména žáků základních a středních škol vč. veřejnosti. Jedním z výstupů projektu je např. vytvoření interaktivní přírodovědné expozice, modernizace naučné stezky . Evropská unie podpoří tento projekt ve výši cca 560.000 EUR.

(V areálu ekologické výchovy v Oldřichově v Hájích působí krajská příspěvková organizace Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje (STŘEVLIK) a je jedno z nejmodernějších zařízení tohoto typu v republice.)

Ve stěžejní prioritní ose programu Rozvoj společenských rámcových podmínek v dotačním území je největší pozornost věnována na zlepšení bezpečnosti česko-saského pohraničí. Policejní ředitelství Chemnitz-Erzgebirge a Krajské ředitelství policie Severočeského kraje v Ústí n.L. se svými třemi projekty s názvem "Zlepšení bezpečnosti v česko-saském pohraničí" zaměřuje na posílení služební kynologie, dopravu a boj proti extremismu. Každý projekt bude podpořen cca 500.000,00 euro z prostředků EU.

V prioritní ose Rozvoj hospodářství a cestovního ruchu může České Švýcarsko o.p.s. v  Krásné Lípě spolu se Svazem cestovního ruchu Sächsische Schweiz e.V. v Pirně rozvíjet za podpory dotačních prostředků EU "Českosaské Švýcarsko jako excelentní přeshraniční turistickou destinaci".. Cílem je podání žádosti o zařazení destinace na seznam přírodního dědictví UNESCO. Na rozvoj přeshraničního Národního parku a vytvoření excelentní turistické destinace obdrží nositelé projektu zhruba 1,2 milionů EUR. 

 České republice a Svobodnému státu Sasko je do konce roku 2013 z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) poskytnuto na rozvoj společného pohraničí celkem 207 mil. EUR z Evropského fondu pro regionálí rozvoj. Žádosti přijímá a smlouvy vydává Saská rozvojová banka -dotační banka (SAB).

„Na úrovni Libereckého  kraje se administrací programu zabývá odbor regionálního rozvoje a evropských projektů, kde žadatelé mohou získat podrobnější informace o podmínkách programu. Dále zajišťujeme konzultace, poradenství k projektovým záměrům, abychom přispěli k úspěšnému čerpání prostředků z tohoto přeshraničního dotačního titulu v našem kraji“, dodal Příkaský. 

Zájemci naleznou informace k podání žádosti a kontakty na internetové prezentaci programu Cíle 3/Ziel3 http://www.ziel3-cil3.eu. Dotazy k možnostem získání podpory na přeshraniční spolupráci zasílejte na kontakt@ziel3-cil3.eu.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky