Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Možností pro nový domov důchodců v kraji je několik. Jednou z nich je i bývalý zámecký hotel Sychrov

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 27. 03. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

yNová stavba na zatím neurčeném pozemku, přístavba v Domově důchodců Velké Hamry, oprava budovy krajské nemocnice v Jablonném v Podještědí nebo rekonstrukce bývalého zámeckého hotelu Sychrov. To jsou možnosti, které může dle odborníků Liberecký kraj využít při navyšování počtu míst pro klienty v domovech pro seniory.

Liberecký kraj dlouhodobě řeší nedostatek pobytových lůžek v sociálních službách, které pro obyvatele kraje zajišťuje. Podle odborníků by bylo optimální navýšit kapacitu v kraji alespoň o 230 lůžek. V Libereckém kraji dle posledních zjištění připadne na jedno lůžko v sociálním zařízení celkem 259 obyvatel regionu. Proto odbor sociálních věcí předložil v březnu členům rady analýzu, ve kterém také nabízí čtyři varianty řešení problému nedostatku lůžek.

„Tyto čtyři možnosti řešení nedostatečného počtu lůžek v námi poskytovaných sociálních službách jsou velmi dobrou cestou k tomu, jak snížit čekací dobu přijetí žadatele do zařízení, která je v současné době 12 měsíců,“ říká Pavel Svoboda, náměstek pro sociální věci.

„V budoucnu lze očekávat, že počet žádostí do našich domovů ještě více poroste. Musíme řešit současný převis poptávky a současně vznik nových kapacit s ohledem na demografický vývoj. To jde samozřejmě ruku v ruce s financemi. Zatímco v roce 2018 se ceny u rekonstrukcí stávajících lůžek pohybovaly od ceny půl milionu až milion, u staveb na zelené louce je to od 1,6 až do 4 milionů korun na lůžko,“ vysvětluje Jolana Šebková, vedoucí odboru sociální péče.

První z variant rozšíření počtu lůžek spatřuje odbor sociálních věcí v postavení přístavby s novými 49 místy v Domově důchodců Velké Hamry. Záměr počítá s tím, že lůžka by byla k dispozici nejdříve v roce 2023 a kraj by za ně zaplatil bezmála 37,5 milionu korun. Druhá varianta se zaměřuje na objekt zámeckého hotelu Sychrov s možností přestavby na domov pro seniory. Prohlídky budovy se zúčastnil ředitel Domova důchodců Český Dub a zástupci odborů sociálních věcí a investic a správy nemovitého majetku Krajského úřadu Libereckého kraje. Podle vypracované koncepce k přestavbě by nejpozději v roce 2020 přibylo až 88 nových lůžek s náklady stavby kolem 67 milionů korun. Náklady na případný provoz by mohl být snížen tím, že by nový domov pro seniory byl připojen k Domovu důchodců Český Dub. Třetí variantou je přestavba dvoupatrové budovy odloučeného pracoviště krajské nemocnice v Jablonném v Podještědí. Odhadem by došlo k navýšení kapacity pobytových služeb o 24 lůžek až v roce 2023. Poslední variantou je stavba na zelené louce, postavení nového zařízení optimálně s kapacitou kolem 80 lůžek. V tomto případě by kraj musel vybrat a zakoupit vhodný pozemek čímž by se stavba výrazně časově prodloužila.

„Pokud chce Liberecký kraj v krátkém čase řešit nedostatek míst v pobytových službách pro seniory, pak je možnost transformace stávajícího hotelu Sychrov na domov pro seniory dobrou variantou. Měl jsem možnost objekt hotelu několikrát navštívit a mohu konstatovat, že je ve velmi dobrém technickém stavu,“ popisuje Radim Pochop, ředitel Domova důchodců Český Dub. „Zvažovaná kupní cena, plus kalkulace nákladů na rekonstrukci nijak nevybočuje z cen obvyklých. V přepočtu nákladů na vybudování jednoho lůžka je dokonce pod úrovní cen nových domovů,“ doplňuje ředitel Pochop.

 

Foto: naxos.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky