Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

MUDr. Zdeněk Jodas vydal knihu „Český Dub a okolí na dobových obrázcích“

  • 28. 12. 2009 16:20

Sdílet článek

 

Slavnostní křest knihy MUDr. Zdeňka Jodase Český Dub a okolí na dobových obrázcích se uskutečnil v závěru roku v nabité obřadní síni radnice v Českém Dubu. Kmotry publikace se stali spisovatel a nakladatel Roman Karpaš, starosta města Jiří Miler a místní podnikatel Jiří Pavlů.

„Kniha se věnuje tématu historické fotografie a pohlednice na Českodubsku. Při přípravě publikace jsem využil svůj obrazový materiál, materiál českodubských sběratelů, zejména sbírka Jiřího Resla, a dalších jednotlivců. Kniha čtenáře postupně provede celým městem a také  okolními obcemi Podještědí,“ uvedl v úvodu křtu autor, který na vzniku ojedinělé knihy pracoval více než 10 let.

Fotografie a pohlednice jsou doplněny řadou historických údajů a vzpomínek pamětníků, které mapují více než stopadesátiletou historií Českého Dubu a okolních sídel, jak se dochovala na fotopohlednicích a fotografiích místních sběratelů.

Na téměř 200 stranách je zde publikována nejen řada dosud nezveřejněných unikátních obrázků, mezi nimi i dvě nejstarší dochované fotografie z roku 1866 – Náměstí po požáru a Prusové v Českém Dubu, ale autor si všímá například i historie pošty v Českém Dubu, vzpomíná na první fotografy – třeba Antonína Kellara a Karla Jindru, dokumentuje činnost místních spolků, a část knihy je věnována místní velké osobnosti 19. století - textilnímu podnikateli a  majiteli místních továren Franzi Schmittovi a jeho rodině.

„Téměř polovinu publikace pak zabírají pohlednice a fotografie ze 40  obcí a osad Českodubska – od Bílé, přes Vlčetín, Bohumileč či Hlavici až po Paseky, Proseč a Pláně pod Ještědem,“ upozornil Zdeněk Jodas s tím, že knihu lze zakoupit v českodubské knihovně, místním papírnictví a také přímo u něho v zubní ordinaci v Českém Dubu.

„Rád přivítám nejen pacienty, ale i zájemce o historii na fotografiích a pohlednicích,“ dodal s úsměvem.

Publikace Český Dub a okolí v dobových obrázcích byla vydána za finanční podpory Libereckého kraje, města Český Dub, sponzorů a příznivců Českodubska.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky