Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Muzejní noc pod Ještědem nabídne spoustu zážitků

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 05. 2015 15:58

Sdílet článek

Na oficiální Národní zahájení Festivalu muzejních nocí naváže Muzejní noc pod Ještědem. Koná se v pátek 15. května na několika místech v Liberci a sousedním Jablonci nad Nisou. Na venkovním pódiu ve Vítězné ulici (u Oblastní galerie Liberec) program odstartuje v 17:00 hodin a slavnostně jej před půlnocí zakončí ohňostroj. Řada připravených aktivit se inspiruje tématem letošního ročníku „Světlo a oheň“.

Narůstající úspěch jednotlivých ročníků Festivalu muzejních nocí dal vzniknout myšlence slavnostního Národního zahájení, které se stalo již po osm let každoroční tradiční akcí konanou vždy pod záštitou jednoho z krajů a ve spolupráci s Asociací krajů České republiky. V letošním roce byl pro Národní zahájení vybrán právě Liberec s tím, že Liberecký kraj jako zřizovatel Severočeského muzea i Oblastní galerie Liberec se přihlásil k tomu, že se stane garantem a hlavním koordinátorem akce s největším finančním podílem. Důležitými partnery jsou i statutární města Liberec a Jablonec nad Nisou.

„Liberecký“ program, který zaplní křižovatky ulic Vítězná a Masarykova, bude velmi bohatý a návštěvníci se mohou těšit jak na různá vystoupení na venkovním podiu, tak na doprovodné programy. Severočeské muzeum, Oblastní galerie Liberec a Technické muzeum, které budou moci zájemci navštívit zdarma, mají připraveno mnoho zajímavých aktivit. Vlastní stánek s „vědeckým“ programem bude mít v prostorách muzejního parku iQLANDIA. Zajímavou novinkou pro letošní rok je zpřístupnění věže Lidových sadů a večerní volný vstup do liberecké botanické zahrady. Slavnostní program v Liberci vyvrcholí ve 23:30 hodin velkým ohňostrojem.

„Liberecký kraj je hlavním koordinátorem a také garantem Národního zahájení. Na nebývale bohatém programu se však podílí mnoho partnerů, kdy každý má nenahraditelnou úlohu. Oceňuji, že všechny instituce se do Muzejní noci pod Ještědem velmi aktivně a zodpovědně zapojily. Přípravy programu této výjimečné události započaly již v lednu a věřím, že návštěvníci budou spokojeni a odnesou si mnoho zážitků. Všichni jsou srdečně vítáni,“ říká statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

„Jsme rádi, že se můžeme na akci jako krajské město spolupodílet a nabídnout návštěvníkům volné vstupy do našich organizací. Například večerní prohlídka botanické zahrady, která při této příležitosti poprvé letos otevře i loni dokončený pavilon leknínů s viktoriemi, bude určitě úchvatná,“ uvedl náměstek primátora města Liberce pan Ivan Langr.

Milovníky historických dopravních prostředků jistě potěší i historická tramvaj Boveraclubu, která bude jezdit ze zastávky „Rybníček“ na konečnou stanici „Lidové sady“. Dopravu z/do Jablonce nad Nisou budou v hodinových intervalech tradičně zajišťovat historické autobusy, které patří společnosti Busline.

„Jablonecká“ část festivalu se koná v Muzeu skla a bižuterie a v Domě Jany a Josefa Scheybalových. Na obou místech návštěvníky čeká atraktivní kulturní program, například kvíz „Hledej světlo v muzeu“, dále výtvarné dílny a před půlnocí se mohou všichni těšit na překvapení.

Po celou dobu se návštěvníci budou moci občerstvit u stánků s regionálními potravinami.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky