Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Muzejní noc pod Ještědem propojí města

09. 05. 2018

Liberec, Jablonec nad Nisou, Vratislavice nad Nisou – Muzejní noc se vrací do měst pod Ještědem. V pátek 18. května 2018 se na několika místech vrátí čas do období první republiky. Kromě tradičních nočních prohlídek muzeí a galerií se návštěvníci mohou těšit na večer plný tance, zpěvu a dobového občerstvení. Chybět nebudou ani atrakce a oblíbené výtvarné dílny pro děti. Program Muzejní noci pod Ještědem zaujme všechny věkové a sociální skupiny.

V pátek 18. května se v 18 hodin otevřou brány muzeí a galerií v Liberci, Jablonci a Vratislavicích a zůstanou otevřené až do půlnoci. „Jako každý rok, máme i letos společné téma Muzejní noci pod Ještědem,“ informuje koordinátorka programu Petra Kašková a dodává: „Letos je jím první republika, která odkazuje k osmičkovým výročím, jež si letos připomínáme. Abychom podpořili atmosféru doby, rozhodli jsme se vyhlásit facebookovou soutěž o nejlepší prvorepublikový kostým. Čím více 'lajků' soutěžící nasbírají, tím atraktivnější ceny mohou získat.“

Jádro liberecké části Muzejní noci pod Ještědem bude opět na muzejní křižovatce Masarykova – Vítězná. Program nabídne návštěvníkům kromě komentovaných prohlídek vedených odborníky také lampionové výtvarné dílny. Vlastnoruční výrobky si děti mohou hned vyzkoušet na lampionové stezce v muzejním parku. Severočeské muzeum bude letos kvůli rekonstrukci uzavřené, zpřístupněná zůstane pouze věž. Muzeum svůj program přesune před budovu, kde bude mít stánek také iQLANDIA s prvorepublikovými aktivitami. Chybět nebude ani pódium s bohatým celovečerním programem obklopené stánky nejen s prvorepublikovým občerstvením. „Osobně se těším na mažoretky, módní přehlídky, hudební vystoupení i ohnivou show, která vypukne úderem půlnoci,“ láká na pódiový program Petra Kašková.

Pestré vyžití včetně komentovaných prohlídek a dětské dílny si přichystal také areál Rodného domu Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou. Otevřená bude také Kavárna v Rodném domě s degustací vín a stylovým občerstvení z doby První republiky. Automuzeum Vratislavice nabízí komentované prohlídky unikátních exponátů nebo ochutnávku piv pivovaru Konrád.

V Jablonci nad Nisou zahájí bohatý doprovodný program první prezident Československa T. G. Masaryk, který bude pokračovat spanilou jízdou na další místa Muzejní noci pod Ještědem. Muzeum skla a bižuterie a Dům manželů Scheybalových (na snímku) nabízí komentované prohlídky, výtvarné dílny pro děti zaměřené na lampion, venkovní program v podobě dobového kavárenského občerstvení, tanečních představení nebo hudební produkci korunovanou tančírnou.

Mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se zastávkou ve Vratislavicích je zajištěna kyvadlová doprava historickými autobusy a tramvajemi.

Podrobný program jednotlivých organizací je k dispozici na webových stránkách, Facebooku a v informační brožuře, která bude zdarma k dispozici v zúčastněných organizacích a v infocentrech. V brožurce rovněž návštěvníci naleznou jízdní řády k historickým autobusům a tramvajím.

Projekt Muzejní noc pod Ještědem je součástí Festivalu muzejních nocí, který volně navazuje na Mezinárodní den muzeí. Tuto akci společně pořádají: Oblastní galerie Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, Technické muzeum Liberec, iQLANDIA, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Dům Jany a Josefa V. Scheybalových Jablonec nad Nisou, Automuzeum a Rodný dům Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou. Akce probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Libereckého kraje, Statutárního města Liberce a Statutárního města Jablonce nad Nisou.

Muzejní noc pod Ještědem se koná v pátek 18. května od 18 do 24 hodin, vstup zdarma!

Kontakt: Petra Kašková, 725 558 413, petra.kaskova@ogl.cz

Lenka Klimentová
<span style="margin: 0px; font-family: "Arial Narrow",sans-serif; font-size: 10pt;"><font color="#000000">lenka.klimentova@kraj-lbc.cz</font></span>
Telefon: <span style="margin: 0px; font-family: "Arial Narrow",sans-serif; font-size: 10pt;"><font color="#000000">485 226 302</font></span>