Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Muzeum skla a bižuterie o prázdninách nezahálí. Pobaví děti i dospělé 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 07. 2021 11:17
  • Cestovní ruch
  • Magazín

Sdílet článek

Pro letošní prázdninové návštěvníky připravilo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou mimořádně pestrý program. Těšit se mohou na Skleněné pátky, prázdninový ateliér nebo návštěvu Kristiánova.

Skleněné pátky nabídnou každý druhý pátek ukázky tradiční výroby skla a bižuterie, z nichž některé patří mezi ohrožená řemesla. V červenci bude probíhat dílna s výrobou skleněných květin s Marcelou Růžičkovou (9.7.) a vinutých perel s Ivanou Lejskovou (23.7.). V srpnu pak bude možnost pískování vlastních motivů na sklenice s Danielou Divišovou (6.8.) a celý cyklus zakončí Sklářská dílna V Záhoří, která předvede výrobu tažených skleněných figurek (20.8.). Vstup na ukázky bude zdarma.

Neměli byste si nechat ujít ani prohlídku aktuálních výstavy Reflexe v atraktivních prostorách přístavby nebo designových novinek z muzejních sbírek z let 2010-2020 na výstavě Designová 10°. Obě ještě spadají do Mezinárodního trienále skla a bižuterie, které bude začátkem září slavnostně zakončeno,“ pozvala ředitelka muzea Milada Valečková. Na luxusní bižuterii na světových výstavách let 1948-1989 se zaměřila výstava Kaleidoskop vkusu. Celá řada novinek, včetně komorních 'výstav ve výstavě', je připravena také ve stálých expozicích.

Muzeum je rovněž spolupořadatelem prodejní výstavy Křehká krása, pro kterou připravilo prezentaci nominace ruční výroby skla do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO, včetně ukázek mistrovství regionálních sklářů. Ve stálých expozicích budou rozmístěny modely ambasadorky výstavy Beáty Rajské z muzejních sbírek.

Po celé letní prázdniny lze v rámci běžného vstupného navštívit i prázdninový ateliér, s tvůrčími dílnami určenými především pro rodiny s dětmi. Mohou si tu i zasoutěžit ve cvrnkání kuliček a získat skleněnou kuličku na památku.

Po celé léto je denně otevřena Liščí bouda na Kristiánově v Jizerských horách, kde se nalézá stálá expozice Sklářská osada Kristiánov, rodinný program s čarodějem Tamannem a Lišákem, i jistě vítané občerstvení. Také tady bude ve vybraných víkendech možné si vyzkoušet třeba výrobu zvířátek z korálků a měkkých drátků, krasohledu, závěsné mozaiky a zdobených svícnů. Dílny proběhnou ve dnech 3.7, 17.-18.7., 31. 7. a 21. 8. a jsou zdarma. „Ve dnech 17.-18. července, v rámci Dnů lidové architektury Libereckého kraje, bude předvádět Sklář Karel, tedy Karel Sobotka, výrobu foukaných figurek a vystoupí trampská a country skupina Alabama,“ uvedla pořadatelka akce Marie Víšková.

Podrobnosti o prázdninovém programu muzea jsou na stránkách www.msb-jablonec.cz

TZ: Muzeum skla a bižuterie

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky