Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na boj proti drogám vydal v roce 2019 kraj bezmála 11 milionů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 07. 2020 12:29
  • Sociální

Sdílet článek

Na protidrogovou politiku vydal v loňském roce Liberecký kraj zhruba 10,7 milionu korun. Z toho 4,4 milionu směřovalo na podporu odborných služeb protidrogové prevence, jakými jsou terénní programy, kontaktní centra, léčba a resocializace, 5 milionů činila dotace na ošetření osob v záchytných stanicích a nemocnicích. Uvádí to výroční zpráva protidrogové politiky Libereckého kraje za rok 2019, kterou schválila na svém posledním jednání rada kraje.

„Boj se závislostmi je bojem neustálým a Liberecký kraj jej dlouhodobě podporuje. Velký význam mají v tomto boji také preventivní opatření, jako například varovné kampaně. Ty pomáhají k tomu, aby drogám, alkoholu či jiným závislostem nepropadali mladí lidé, právě u nich je prevence důležitá,“ uvedl Pavel Svoboda, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí. „Na prevenci šlo z kraje zhruba 1,2 milionu.“

Co se užívání nelegálních látek týče, nalézá se Liberecký kraj hned za regiony s extrémně zasaženými oblastmi, jakými jsou Praha, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Počty těch, kteří drogy užívají, přitom trvale narůstají. Nejrozšířenější nelegální látkou mezi obecnou a školní populací je marihuana, mezi problémovými uživateli pak pervitin.

„Síť protidrogových služeb v Libereckém kraji je relativně stabilizovaná, nutno však dodat, že se jedná o síť minimální, která má co do typu služeb a dostupnosti péče v rámci území značné rezervy,“ poznamenal náměstek Svoboda.

Jako nevyhovující se jeví metodické vedení a nedostatečná podpora primární prevence. „Neziskové organizace trápí nejednotný způsob financování protidrogových služeb, které není dlouhodobé a nemá koncepci. Je vícezdrojové, přičemž organizace musí splňovat řadu pravidel a dodržovat různé povinnosti,“ podotkl Svoboda.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky