Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na další etapu obnovy muzea v Lomnici věnuje kraj milion korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 07. 2022 13:11

Sdílet článek

Také v letošním roce odsouhlasili krajští radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je obnova soklové části včetně schodišť muzea v Lomnici nad Popelkou. Kraj na ni věnuje milion korun.

„Jedná se o další památku, která prochází rozsáhlou postupnou rekonstrukcí a tato podpora umožní provést jednu ucelenou etapu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Budova muzea byla postavena mezi lety 1813 až 1818 jako jediná neoklasicistní stavba ve městě. Dům stojí na základech renesančních objektů z 16. století, z nichž jsou dodnes zachovány původní sklepy a kované dveře v přízemí.

Právě sklepení budovy prochází od roku 2015 rekonstrukcí, jež zahrnuje svislou a vodorovnou izolaci zdiva, spárování kamene ve vnitřních prostorech a veškerou instalaci sítí. Vzhledem k památkové ochraně objektu jsou práce velmi náročné na provedení a zachování památkové hodnoty.

Muzeum se ve svém sbírkotvorném programu zaměřuje na historii a národopis Lomnicka, dále mineralogické bohatství Českého ráje a Podkrkonoší, v galerijní oblasti na díla významných regionálních výtvarníků. Samotnou kapitolou je Památník rodu Šlechtů s ukázkami různých slohů, militarií, porcelánu a obrazů klasiků české malby.

K největším zajímavostem se řadí unikátní funkční hodiny s vodotryskem, pokojový orloj, palné a chladné zbraně z 18. – 19. století, neogotický nábytek a obrazy významných malířů. Kromě pravidelného pořádání krátkodobých výstav, koncertů a přednášek nabízí muzeum také prohlídky historického jádra Lomnice nad Popelkou s výkladem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky