Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na dixieland přijelo do Křižan na tři tisíce milovníků jazzu

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 08. 2012 16:52

Sdílet článek

 

Přehlídku krajských a českých špičkových jazzových seskupení (Hot Club, Old Stars Liberec, Memory Jazz Band, Brass Band Rakovník, New Orleans Happy Five, Down Beat Dixieland Band), doplnily v letošním 8. ročníku Dixielandu v Křižanech dvě zahraniční kapely – polský South Silesian Brass Band a B B Band Dixieland Jazz Band ze Slovenska.

Po necelém měsíci od Křižanském Mejdanu hospodských kapel se v obci Křižany na Liberecku konal další zajímavý hudební festival, který zaštítila náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS), jejíž resort kultury akci i finančně podpořil.

V průběhu den se i díky přejícímu počasí otočilo v nově upraveném hledišti vedle hasičárny skoro tři tisíce lidí.

„Dělá mi jen radost, když mohu být u toho a sledovat, jak lidé v obcích mají elán a chuť něco udělat pro své spoluobčany, a nakonec profesionálně uspořádají akci, která přitáhne lidi z celého Libereckého kraje, a ještě je vstup zdarma. V tomto duchu budu i nadále podporovat obdobné i drobné regionální kulturní akce,“ řekla v úvodním slovu náměstkyně hejtmana, která je pravidelným hostem festivalu od jeho počátku.

„Dixieland v Křižanech je dnes již jednou z nejvýznamnějších akcí svého druhu v celém našem kraji a je oporou místní i regionální kultury,“ dodala Lidie Vajnerová.

Podle hlavního pořadatele festivalu, který organizovala obec a hasiči, Jana Zitka jsou všude pořádány nejrůznější festivaly a koncerty „populárních“ zpěváků a kapel a na jazz a dixieland se trochu zapomíná.

„Když jsme před osmi lety startovali, nevěřili jsme, že se stane z Dixielandu v Křižanech tak tradiční, očekávaný a navštěvovaný festival. Letošní návštěvnost to jen potvrzuje,“ podotkl Jan Zítko.

Letos se na přehlídce představily zejména nové jazzové dixielandové skupiny, které ještě v Křižanech nevystupovali.

„Na náš festival se hned tak nějaký tradicionál nedostane. Musejí mi poslat svá CD a potom teprve vybíráme. Výjimkou je ověřený  liberecký dixieland Old Stars, který u nás hraje od prvního ročníku,“ prozradil dramaturgické zákulisí Zítko.

A právě po zajímavých Hot Club z Mladé Boleslavi se šikovnými zpěvačkami Alicí Nepomuckou a Bárou Vágnerovou, sympatických „lázeňských“ muzikantech z Memory Jazz Bandu s Janou Sedláčkovou u mikrofonu a poté mladíků Down Beat Dixieland Band z Jeseníku  Old Stars natěšené publikum více než překvapili.

Představili se v nové sestavě pod vedením kapelníka, klarinetisty a saxofonisty Adolfa Štrejla a s muzikantskou legendou a zakladatelem libereckého dixielandu před 54 lety Jirkou Maršíkem za bicími. Do sestavy nastoupili klarinetista Miroslav Dědek, trombonista Vít Kořínek, pianista Vladimír Medek, baskytarista Radko Kořínek, banjista Ladislav Třmínek, trumpetista Jan Novák, a hlavně jako host, poprvé v historii kapely,  zpěvačka Iveta Kalátová. Ta osvěžila tradičně skvělý repertoár o další rozměr a její pěvecké „jazzové“ rozhovory s Ádou Štrejlem patřily k vrcholům festivalu. Stejně jako Ádovo podání  Bluberry Hill od Luise Armstronga zvedaly posluchače ze sedadel. Není divu, že jako jediná kapela mohl Old Stars v napjatém časovém itineráři jednu skladbu přidat. Aplaus sklidilo zajímavé jazzové zpracování písně Bona serra. (Bona sera segnorina bona sera chtěl bych býti s vámi opět v Napoli bona sera segnorina bona sera zpívat vám písně lásky v stínu gondoly…).

„K, vrcholům samozřejmě patřily v závěru  i obě zahraniční kapely, i když posluchači již byli trochu unaveni,“ hodnotil Jan Zítko, který, jak ujistil, na příští rok na Dixieland v Křižanech chystá super překvapení, prý větší než vystoupení skutečného stroje Traktor Zetor v minulých letech.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky