Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na druhý břeh ve znamení spiritismu a dekadence. Oblastní galerie odhaluje bohatství sbírek

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 04. 2023 11:40
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Výstavu děl pozdního symbolismu, jehož představiteli byli členové umělecké skupiny Sursum, otevírá 28. dubna Oblastní galerie Liberec. Převážně grafickou výstavu tvorby Josefa Váchala, Jana Konůpka nebo Františka Koblihy doplní dva mistrovské kusy galerijní sbírky – pastel Utonulá Jakuba Schikanedera a kresba Estérel Františka Kupky.

Na přelomu 19. a 20. století se v českém výtvarném umění silně prosazoval symbolismus, který zachycoval skutečnost prostřednictvím symbolů a fantazie. Výstava Na druhý břeh představuje autory 1. poloviny 20. století, kteří se přiklonili k dekadentní tvorbě ovlivněné spiritismem a okultismem. Zdrojem inspirace jim často byla symbolistní literatura, ilustracemi literárních děl se tito autoři zároveň výrazně zapsali do dějin české knižní tvorby. První polovina 20. století byla obdobím velkých zvratů, rozpadu Rakouska-Uherska, vzniku Československa a také obdobím dvou světových válek a celosvětové hospodářské krize. Témata smrti, často znázorněná pomocí mytologie, pohádek a strašidelných příběhů, se dostávají do bezprostředního zájmu umělců. „Zatímco dekadentní umělci se snažili svými díly postihnout otázky smrti, utrpení a zmaru, spiritisté se s podobnými tématy pokoušeli vyrovnat pomocí víry v nadpřirozeno, víry v posmrtný život,“ říká kurátorka výstavy Michaela Kubišová. „Víra v komunikaci se zemřelými našla silnou oporu i u obyčejných lidí, zvláště v horských oblastech Krkonoš a v Podkrkonoší, kde se spiritismus natolik prolnul s lidovou religiozitou, že byl jako fenomén zapsán do nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.“

Na výstavě Na Druhý břeh představí galerie mimo jiné i díla z cyklu dřevorytů K druhému břehu Josefa Váchala, podle něhož dostala výstava svůj název. Výstavu doplní zároveň i ukázky literárních předloh, které poukáží na propojení světa výtvarného umění a literatury. „Oblastní galerie Liberec výstavou Na druhý břeh umožní veřejnosti nahlédnout do skrytých pokladů depozitáře,“ uvádí náměstkyně hejtmana pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči Květa Vinklátová. „Zároveň potvrzuje svůj široký programový záběr, v němž kromě současných umělců představí i kus historie.“

Výstava v Grafickém kabinetu potrvá do 20. srpna.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky