Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na důležitém jednání ministrů zahraničí v Lucemburku měl zastoupení i Liberecký kraj

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 19. 10. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Počátkem tohoto týdne vystoupil zástupce Libereckého kraje při Evropské unii (EU) a předseda zahraniční komise Svazu měst a obcí (SMO) Pavel Branda na zasedání ministrů zahraničí EU a zemí Východního partnerství v hlavním městě Lucemburského velkovévodství.

Branda společně s předsedou Svazu obcí Arménie panem Eminem Yerisyanem prezentoval na jednání aktivity Konference regionálních a místních orgánů zemí Východního partnerství (CORLEAP), kterou v roce 2011 zřídil Evropský výbor regionů.

„CORLEAP je politickým fórem místních a regionálních orgánů z Evropské unie a zemí Východního partnerství a je v podstatě jedinou platformou EU, která umožňuje diskutovat o příspěvku měst a regionů k rozvoji Východního partnerství,“ uvedl Branda.  V CORLEAPu jsou vedle členů Výboru regionů přítomni také zástupci měst a regionů z Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavské republiky a Ukrajiny. Pavel Branda se účastní práce předsednictva CORLEAPu a nedávno se stal zpravodajem v projektu podpory mezilidských kontaktů v programech přeshraniční spolupráce zemí Východního partnerství.  Cílem je přenos příkladů dobré praxe z programů Interreg, především z tzv. Fondu malých projektů, do programů v zemích Východního partnerství, kde tyto malé projekty podporující spolupráci menších samospráv a neziskového sektoru nejsou zatím plně rozvinuty.

„Hlavním tématem ministerského jednání byl stav plnění 20 cílů stanovených do roku 2020, které byly přijaty na summitu v listopadu 2017. Hovořilo se také o strategické perspektivě pro země Východního partnerství. My jsme na konkrétních příkladech ministrům prezentovali přidanou hodnotu spolupráce na místní a regionální úrovni,“ dodal Branda. V závěru jednání  představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová i evropský komisař pro politiku sousedství a rozšíření Johannes Hahn v reakci na vystoupení zástupců CORLEAPu uznali roli místních a regionálních orgánů rovněž v oblasti komunikace výsledků Východního partnerství.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky