Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Jizerské vejšlapy vyšlo do Bedřichova na 150 turistů

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 05. 2012 16:28

Sdílet článek

 

Na 150  turistů – pěší i cyklo,včetně velkého počtu rodičů s dětmi, se zúčastnilo minulou sobotu 38. ročníku Jizerských vejšlapů, které se konaly u příležitosti 42. výročí horolezecké tragedie Expedice Peru 31. 5. 1970.

Kromě pochodu z Liberce do Bedřichova měli účastníci mimo jiné možnost absolvovat zajímavou fundovanou exkurzi s odborným výkladem a diskusí na přehradě Černá Nisa v Bedřichově v podání od zaměstnance Povodí Labe pana hrázného Noswitze. V cíli pak mohli malovat vlastní turistické značky a poklonit se zahynulým horolezcům u  památníku Expedice Peru.

„Pietní vzpomínku jsme završili položením květiny od Klubu Českých turistů při TJ Lokomotiva Liberec na mohylu,“ uvedl Bořivoj Pohl za pořadatele, kterými byl Klub Českých turistů při TJ Lokomotiva Liberec za podpory Libereckého kraje, Statutárního města Liberec a Asociace tělovýchovných jednot.  

Připomeňme, že památník stojící nad restaurací Dolina  při výjezdu ze stadionu v Bedřichově byl odhalen 31. května 2010 u příležitosti 40. výročí tragédie horolezecké expedice Peru z roku 1970, kdy při ničivém zemětřesení zahynulo patnáct českých horolezců pod horou Huaráscan.. Čtyřmetrová mohyla - pomník v symbolické podobě kamenného mužika, který od nepaměti v horách ukazoval návštěvníkům cestu, je poskládaná ze šesti „bludných“ žulových balvanů.

Připomeňme si proto alespoň jména členů výpravy vyrytá do mohyly – Ivan Bortel, Arnošt Černík, Milan Černý, Vilém Heckel, Jiří Jech, Valerián Karoušek, Jaroslav Krecbach, Miloš Matras, Ladislav Mejsnar, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban.. Čest jejich památce!

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky