Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na konferenci v Žitavě vystoupili i archeologové z Libereckého kraje

23. 10. 2019

Archeologická konference v Žitavě

Archeologická památková péče v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Tak zněl název konference v saské Žitavě, které se zúčastnili pracovníci příspěvkových organizací Libereckého kraje. Prezentovali na ní zajímavé projekty na úseku archeologie, kterými se v posledních letech zabývali.

Konference se uskutečnila 16. října 2019 v Žitavě a byla určena pro zástupce archeologických subjektů z území německého svobodného státu Sasko, polského Dolnoslezského vojvodství a českého Libereckého kraje.

„Archeologie nezná hranice. Výměna zkušeností mezi odborníky sousedních zemí, vzájemné seznámení se s nálezy a hledání možností spolupráce, to všechno je obohacením práce odborníků. Ti z našich muzeí mají za sebou v posledních letech významné nálezy a jsem ráda, že jsou ochotni své zkušenosti sdílet,“ ocenila práci archeologů Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Konferenci tvořily tři bloky, přičemž každá strana jeden z nich moderovala a zároveň v nich přednesla své příspěvky. První blok byl zaměřen na právní základ a hlavní úkoly archeologické památkové péče v jednotlivých státech. Za českou stranu představil archeologickou památkovou péči v České republice Martin Zídek, ředitel památkové inspekce Ministerstva kultury České republiky.

Druhý blok, který za českou stranu moderoval René Brož, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje, se věnoval dlouhodobým archeologickým projektům. V tomto bloku přednesl Jan Prostředník, archeolog Muzea Českého ráje v Turnově, příspěvek nazvaný Archeologický výzkum jeskyní, převisů a dutin ve skalní oblasti Českého ráje. Na něj navázal se svou přednáškou na téma Systematický archeologicko-epigrafický výzkum historických petroglyfů a dalších antropogenních stop v pískovcové krajině Globálního geoparku Český ráj UNESCO archeolog Vlastivědného muzea v České Lípě Petr Jenč.  

Třetí, závěrečný blok, obsahoval příspěvky z oblasti archeologického terénního výzkumu. Za českou stranu vystoupili tři zástupci Libereckého kraje. Jan Prostředník s příspěvkem Objev gotického kostela sv. Alžběty v Jilemnici – nejstarší stavby západních Krkonoš, dále Petr Jenč s příspěvkem Záchranné archeologické výzkumy historické hrnčířské čtvrti v České Lípě a Petr Brestovanský, archeolog Severočeského muzea v Liberci, s přednáškou Archeologický záchranný výzkum v Jablonném v Podještědí.

Přínosem pro účastníky konference byly nově získané informace z oblasti právní úpravy archeologické památkové péče v jednotlivých zemích, dále informace o archeologických a exkavačních projektech z  území německého svobodného státu Sasko, polského Dolnoslezského vojvodství a Libereckého kraje. Účastníci se shodli, že budou přeshraniční spolupráci na poli archeologie dále rozvíjet.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324