Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji dali stop smrtelným nehodám

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7923|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Vernisáž výstavy „Stop smrtelným nehodám“ se konala včera ve výstavním vestibulu budovy Krajského úřadu LK v Liberci. Výstavu zahájil přestřižením pásky náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený vedením resortu dopravy Martin Sepp.

Úvod výstavy byl věnován vzpomínce na 37 obětí dopravních nehod v Libereckém kraji v roce 2008.

Symbolicky se účastnilo 37 studentů ze Střední školy a gymnázia Na Bojišti, kteří byli maskováni v originálních černých kápích vlastnotučně ušitých Jitkou Mrázkovou a představovali mrtvé chodce, cyklisty, motocyklisty a další účastníky dopravních nehod, kteří nepřežili loňský rok.

 A když „mrtví“ předávali návštěvníkům vernisáže svíčky se symbolickým číslem 37, bylo ve vestibulu neskutečné ticho.

„Téma mladý a začínající řidič a motocyklista je v tomto roce jedna z priorit agendy zvyšování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích Libereckého kraje. Pohled na statistiky smrtelných nehod za předchozí roky ukazuje, že tyto skupiny účastníků provozu jsou velmi ohrožené. Jenom za loňský rok zemřelo v Libereckém kraji 6 motocyklistů a další utrpěli vážná zranění. Rádi bychom všem, kteří zvažují nákup motocyklu, případně ho již řídí, ukázali na co si dát pozor a jak předcházet zraněním, které většinou dopadají velmi špatně. Stejně tak budeme postupovat i v případě začínajících řidičů v autech,“ uvedl Martin Sepp.

V loňském roce zemřelo na silnicích Libereckého kraje 37 lidí. Došlo sice k meziročnímu poklesu smrtelných nehod, ale i přesto počet mrtvých na silnicích zůstává vysoký. Cíl Libereckého kraje, který potvrdil signatářstvím Evropské charty bezpečnosti silničního provozu je snížit následky smrtelných dopravních nehod na polovinu oproti roku 2001.

Působivou studentskou akci s Markem Sýkorou, hercem Naivního divadla, coby hlasem ze záhrobí, zhlédnou diváci ještě ve čtvrtek 23. 4. v rámci Týdne bezpečnosti na nám. E. Beneše v Liberci ve 14 hodin.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky