Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji se koná konference Finanční kontrola včera, dnes a zítra

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 04. 2012 14:23

Sdílet článek

 

V multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje se 25. a 26. dubna uskuteční dvoudenní konference Českého institutu interních auditorů pod názvem „Finanční kontrola včera, dnes a zítra“. Začátek konference je stanoven na 10.30 hodin.

Pod záštitou ředitele krajského úřadu René Havlíka se koná akce, která přivádí do jednoho sálu ekonomy, auditory, kontrolory, právníky, manažery veřejné správy i řadové zaměstnance. Budou zde Zástupci ministerstva financí, NKÚ, profesní komory interních auditorů, legislativci, teoretici, ale především praktici z úřadů a institucí všech úrovní veřejné správy z celé republiky. Diskutovat se bude o současné úrovni evropské a české legislativy, která se týká efektivního řízení, kontroly a správy veřejného majetku. Na workshopu budou projednávány také způsoby kontroly příspěvkových organizací, nebezpečí korupce, problematika dotací v roce 2012 a další aktuální otázky.

Více v  programu

Na co bude workshop zaměřen?Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje Jak již název napovídá, chceme se věnovat tomu, jaké bylo a je postavení finanční kontroly při řízení a správě orgánů a organizací ve veřejné správě a diskutovat o tom, jaké postavení by měla finanční kontrola mít, aby byla funkční a účinná. Je posláním interního

auditu, které vyplývá přímo z jeho vymezení, aby vedoucím orgánů a organizací v řízení rizik v této oblasti pomáhal a tím přidával hodnotu.

První den workshopu se budeme zabývat problematikou nastavení kontrolního systému v orgánech a organizacích v ČR, podle zákona o finanční kontrole, včetně pohledu do minulosti i budoucnosti. Důraz bude kladen především na cíle, úkoly, účinnost a efektivnost kontrol při řízení procesů. Druhý den workshopu se účastníci budou mít možnost rozhodnout mezi dvěma paralelními

tématy. Buď se mohou věnovat: – výměně zkušeností při současném způsobu provádění interního auditu a finančních kontrol nebo – problematice porušování rozpočtové kázně při čerpání dotací.

Záměrně jsme zvolili témata, která jsou pro interní auditory provokativní, neboť zatímco management často mezi auditem a kontrolou nevidí rozdíl, interní auditoři jsou na pojem finanční kontrola často velmi citliví. I proto se chceme tomuto rozhraní věnovat.

Pro koho je workshop určen?

Workshop je určen těm, pro které je současný zákon o finanční kontrole právním rámcem jejich činnosti, tj. pro interní auditory a kontrolory ze všech orgánů a organizací veřejné správy a vedoucí orgánů a organizací veřejné správy. Věříme, že pro všechny jmenované bude účast na workshopu přínosem a vítanou příležitostí pro výměnu zkušeností.

PROGRAM

25. 4. 2012

10:30–10:50 Zahájení

10:50–11:20 Jan Málek, Ministerstvo financí ČR

11:20–11:40 Pavel Skalník, Nejvyšší kontrolní úřad – „Shrnutí

výsledků kontrolní činnosti NKÚ v roce 2011 – fungování vnitřního kontrolního systému“

12:00–12:30 Lukáš Wagenknecht, Deloitte Audit – „Legislativa a systém finanční kontroly z pohledu ČIIA, prezentace kompendia k PIC“

12:30–13:00 Miloslav Kvapil, DYNATE CH – „Elektronická řídící kontrola jako součást Finančního řízení a kontroly organizace“

14:00–14:30 Eva Janoušková, Krajský úřad Kraje Vysočina

„Co by nás mohlo/mělo zajímat z aktualizovaného rámce pro vnitřní kontrolní systém (COSO)“

14:30–15:00 Vendula Kožíšková, Magistrát hlavního města Prahy – „Řídící kontrola na MHMP – nastavení, praxe a problémy“

15:20–15:50 František Orság, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna – „Od kontroly k auditu a zpět“

15:50–16:50 Simona Székelyová, Ministerstvo pro místní rozvoj – „Zpráva o stavu interního auditu na ministerstvech“

16:50–17:00 Ukončení prvního dne workshopu

26. 4. 2012

SEKCE A

9:00–10:40 Josef Vincenec, Krajský úřad Libereckého kraje

a hosté workshopu – „Interní audit v praxi a finanční kontrola v praxi“

11:00–12:45 Josef Vincenec, Krajský úřad Libereckého kraje a hosté workshopu – pokračování

12:45–12:55 Ukončení

Sekce A nabízí tato témata:

1. Kontroly příspěvkových organizací (Hana Machová, Městský úřad Česká Lípa,Ilona Honsová, Městská část Praha 1)

2. Jak se dostat korupci na kobylku? (Marie Vozobulová, Statutární město Liberec)

3. Může interní audit spravovat agendu stížností? (Martin Oklamčák, Místní úřad Jablonec nad Nisou)

4. Přínos procesního řízení pro interní audit a naopak (Josef Vincenec, Liberecký kraj)

SEKCE B

9:30–10:40 Martin Vlček, Krajský úřad Moravskoslezského kraje – „Nebezpečí porušování rozpočtové kázně při čerpání dotací v roce 2012“

11:00–12:45 Martin Vlček, Krajský úřad Moravskoslezského kraje – pokračování

12:45–12:55 Ukončení

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky