Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji se konal seminář pomáhající pozůstalým

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 09. 2012 15:46

Sdílet článek

 

Aby pracovníci – zdravotníci, sociální pracovníci, policisté, lékaři, a další pomáhající profese zvládli dobře svou roli při kontaktu s pozůstalými, uspořádalo Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, p. o. 4. Září v sídle  na Krajského úřadu LK v Liberci seminář „Ve smutku sami?“. Akce byla uspořádána pod patronátem radního pro sociální oblast Pavla. Petráčka ČSSD).

„Každý z nás se někdy dostal do situace, kdy mu zemřel někdo blízký. Situace je náročná nejen díky ztrátě, a s ním spojeným truchlením, ale také díky setkáním s dalšími lidmi. Ti velice často nevědí, jak se k pozůstalému chovat, co mu říct. Lidé v okolí si nejsou jistí, zda s pozůstalým o ztrátě mluvit, bojí se jeho případného pláče, často chtějí nabídnout pomoc a nevědí jak,“ uvedl Ivo Brát, vedoucí CIPS LK.

„Jak s pozůstalým komunikovat často nevědí ani profesionálové – poradci, sociální pracovníci, psychologové, lékaři ad. Této situaci napomáhá společenské klima, kdy jsou umírající odkládáni do nemocnic, o smrti a umírání se nemluví a společnost již nemá fungující rituály, jak úmrtí zvládat,“ doplnil radní.

Profesionálům předávala své zkušenosti PhDr. Naděžda Špatenková, PhD., která je zkušenou psycholožkou, vysokoškolskou pedagožkou, poradkyní pro pozůstalé a jediným certifikátorem poradců v této oblasti v ČR. Ze své práce s klienty načerpala zkušenosti, co pozůstalým pomáhá, aby zvládli svou ztrátu a truchlení. Účastníkům kurzu mj. také doporučila, aby se nebáli s pozůstalým o zemřelém mluvit, nechat ho na něho vzpomínat a poskytli mu k tomu bezpečný prostor a dostatek času.

„Nabízet pozůstalým pomoc s konkrétními věcmi: „Chceš, abych s Tebou zašla do pohřební služby?“, „Chceš pohlídat dítě?“. Pozůstalí, kteří se vyrovnávají se ztrátou, zápasí mimo jiné s obrovskou únavou,“ informovala lektorka.

Účastníci kurzu se také dozvěděli, jak probíhá truchlení a jak dlouho většinou trvá.

Semináře v Liberci se zúčastnilo více jak 150 profesionálů z řad sociálních pracovníků, policistů, psychologů, pracovníků domovů pro seniory ad. Seminář měl mezi účastníky velký ohlas, jistě nejen proto, že pomohl účastníkům zlepšit profesní dovednosti. Určitě také proto, že setkání s umíráním, smrtí a pozůstalými, je obecně lidskou zkušeností, a každý z nás by měl mít základní znalosti a dovednosti, aby v takovéto situace dokázal obstát – jako člověk i odborník.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky