Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji se konal seminář „Život s památkami“ aneb památková péče pro veřejnost

Šírová Květa

  • 27. 10. 2011 10:40

Sdílet článek

Třetí ročník semináře „Život s památkami“ organizovaný odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraj se konal v pondělí 25. 10. 2011 v budově Krajského úřadu Libereckého kraje.

V letošním roce byla tato akce připravována pro studenty 4. ročníku Střední průmyslové školy stavební v Liberci, jejichž oborem je stavební obnova. Během dopoledních hodin zaznělo celkem šest příspěvků, které se věnovaly nejen teoretickému zázemí památkové péče, ale představily i mnohé příklady z praxe“ uvedla  Ing. Lidie Vajnerová, statutární náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Velký zájem  u studentů vzbudila přednáška Mgr. Ivana Peřiny z Národního památkového ústavu v Liberci, který zmínil problematiku stavebně historických průzkumů a dendrochronologie či prezentace Mgr. Petra Brestovanského ze Severočeského muzea v Liberci zabývající se archeologickými nálezy na území Libereckého kraje.

Praktickou součástí semináře byla odpolední exkurze do Zákup, kde měli jeho účastníci zajištěnou prohlídku zámku i přilehlého hospodářského dvora. V souvislosti s velmi špatným technickým stavem tohoto objektu byla pro studenty vyhlášena soutěž na téma „Koncepce obnovy a možného budoucího využití hospodářského dvora v Zákupech“, která poběží až do konce června příštího roku.

„Seminář Život s památkami je způsobem, jak mnohdy složitou problematiku památkové péče přiblížit široké veřejnosti a přispět tak k jejímu lepšímu pochopení a vnímání“ dodala Ing. Vajnerová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky