Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji se konalo slavnostní shromáždění u příležitosti vzniku Krajského ředitelství PČR v Libereckém kraji

  • 10. 12. 2009 15:00

Sdílet článek

Slavnostní setkání významných  osobností  u příležitosti zřízení Krajského ředitelství policie Libereckého kraje  se dnes uskutečnilo v multimediálním sále Krajského úřadu LK. Hejtman LK Stanislav Eichler, ředitel KŘ PČR LK plk. Milan Franko, genmjr. Oldřich Martinů, policejní prezident PČR PPČR,  a krajský ředitel policie Severočeského kraje plk. Jiří Vorálek předali 15 přítomným osobnostem, které se zasloužily o vznik KŘ PČR Libereckého kraje, pamětní medaile a hejtman z rukou policejního prezidenta převzal pamětní plaketu.

Úvodní slovo hejtmana

Sešli jsme se u příležitosti jedné z nejvýznamnějších události od vzniku Libereckého kraje - zřízení Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Společně s ministerstvem vnitra, policejním prezidiem a dalšími složkami se podařilo uspíšit vznik plnohodnotných krajských policejních ředitelství ještě ve Zlínském, Pardubickém, Karlovarském, Olomouckém kraji a Kraji Vysočina, kde rovněž krajský článek chyběl.

Je velkým úspěchem všech, že krajská ředitelství v těchto krajích vznikají nikoli v roce, 2012 či 2011, jak bylo původně avizováno, ale už nyní 1. ledna 2010.

Od svého vzniku například část Libereckého kraje totiž patřila pod správu ústeckého kraje, část pod královéhradeckou, obdobně tomu bylo i v ostatních. Je zřejmé, že vznik jednotného celokrajského velení policejní práci jenom prospěje.  Stačilo totiž hovořit například se starosty obcí na Semilsku, a dozvěděli jste se, jaké paradoxní situace díky předchozímu modelu dvojího "velení" v rámci jediného kraje mnohdy vznikaly. 

Policejní reforma tak plně respektuje krajské uspořádání země, existovat bude 14 krajských plnohodnotných policejních ředitelství s působností v hranicích kraje.  Liberecký kraj a další kraje tak budou mít pro komunikaci s Policií ČR konečně jediného partnera. To je významné zejména pro účinnou a rychlou spolupráci všech složek Integrovaného záchranného systému a řešení případných mimořádných situací.

I když ani po reformě ve všech krajích nebudou všechny odborné, vysoce specializované služby a útvary, neboť jejich zřízení by bylo neúměrně drahé a neefektivní, kraje, obce i občané dostanou jednoznačně definované partnery a každý z krajů bude obsahovat stejnou úroveň velení a řízení, tedy prvek s rovnocennými pravomocemi a odpovědností.

Rozhodnutí o vzniku krajské správy Libereckého kraje také považuji za průlomové na cestě za tzv. plnohodnotnými kraji.  Věřím totiž, že se po ní postupně vydají i ostatní státní instituce, které krajské územně správní členění zatím nerespektují.  Po policii se snad už brzy změní i situace na soudech a státních zastupitelstvích a jejich organizační členění začne konečně respektovat hranice všech vyšších územních samosprávných celků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky