Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na kraji se uskuteční jednaní Národní sítě Místních akčních skupin

18. 05. 2009
[id:8067|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na Krajském úřadě Libereckého kraje se v pátek 22. 5. uskuteční jednání Výboru Národní sítě místních akčních skupin ČR.

„Místní akční skupiny (dále jen MAS) jsou neziskové organizace, jejichž činnost je založena na spolupráci veřejného, podnikatelského i neziskového sektoru. Cílem MAS je rozvoj venkovského území, ve kterém působí. MAS pracuje systémem zdola nahoru, kdy se na vytváření strategického dokumentu a na jeho implementaci podílejí místní občané. O rozvoji území tak rozhodují lidé, kteří v tomto území skutečně žijí, znají jeho tradice a identitu a dokáží identifikovat jeho potřeby,“ uvedl náměstek hejtmana Vít Příkaský.

Na území Libereckého kraje aktivně působí 9 MAS, 7 z nich má v kraji sídlo. MAS také do území přináší finance získáváním dotací z národních a evropských zdrojů. Největším zdrojem financí je v současnosti Program rozvoje venkova, ze kterého díky MAS přijde do území Libereckého kraje na rozvoj venkovského prostoru několik desítek miliónů korun v programovacím období 2007–2013.

„Na Krajském úřadě považujeme spolupráci s MAS za důležitou. V loňském roce kraj vyčlenil 2 milióny korun z přímých dotací na podpoření jejich činnosti a těm MAS, které získaly dotaci v rámci Programu rozvoje venkova, půjčil 300 tisíc na předfinancování. V současnosti připravujeme výstavu o MAS v LK,“ upřesnil náměstek hejtmana.

Národní síť MAS ČR zastřešuje činnosti MAS v České republice a sdružuje 105 z celkem 150 MAS, pomáhá jim s řešením společných problémů, pořádá společné akce a kurzy a zprostředkovává spolupráci s místními i zahraničními sdruženími. Jednání Výboru pořádá vždy některý z členů ve své MAS. Toto jednání Výboru připravuje Jitka Doubnerová z MAS Mikroregionu Frýdlantsko, která je také místopředsedkyní Národní sítě. V pátek 22. 5. proběhne jednání na Krajském úřadě a v sobotu se ti členové výboru, kteří v Libereckém kraji setrvají, seznámí se zajímavými projekty na Frýdlantsku.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302