Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji už je k vidění fotografická výstava Zdi mezi lidmi

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 03. 2012 16:14

Sdílet článek

 

Ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci lze od 1. března navštívit fotografickou výstavu nazvanou Zdi mezi lidmi.

Téměř dva roky, od července 2005 do dubna 2007, cestovali Alexandra Novosseloff a Frank Neisse po celém světě, aby podali svědectví o realitě těchto symbolů příkoří. Zaměřili se zejména na osm z nich, bezcitně postavené zdi, jež ignorují subtilitu lidské geografie, stejně jako často dramatické důsledky, které s sebou jejich stavba nese.

Plot mezi Spojenými státy a Mexikem má za cíl zabránit přílivu migrantů, potenciálních žadatelů o azyl. Stejným případem jsou španělské enklávy Melilla a Ceuta v Maroku, symboly bohatství v Maghrebu toužícím po lepších životních podmínkách. Elektrický plot v Kašmíru byl postaven v reakci na atentáty z 11. září 2001 ve snaze zabránit pronikání militantních džihádistů přicházející z Pákistánu. Zeď vystavěná mezi Izraelci a Palestinci chrání jedny a odděluje druhé.

Kromě hrozeb, o nichž přinášejí svědectví, jsou tyto zdi rovněž symbolem trvání konfliktů: demilitarizovaná zóna mezi Korejemi ilustruje dobu již minulou, dobu studené války. Uprchlíci ze Západní Sahary už více než třicet let žijí z mezinárodní podpory. Na Kypru síly OSN i nadále vytvářejí nárazník mezi řeckou a tureckou komunitou. A některé čtvrti v Belfastu jsou od sebe odděleny ploty vysokými až 9 metrů.

Výstava potrvá od 1. do 30. března 2012 a je přístupná v pondělí a ve středu od 8 do 18 hodin, v ostatní dny od 8 do 16 hod.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky