Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na krajských silnicích budou jezdit tři nové posypové vozy Tatra

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7438|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Klíčky od tří nových posypových vozů na podvozku Tatra převzal dnes z rukou náměstka hejtmana LK pro dopravu Martina Seppa ředitel Krajské správy silnic Petr Erban ve svém sídle v Jablonci nad Nisou. Předání se zúčastní poslanec PČR Pavel Ploc a jednatel dodavatelské firmy KOBIT s. r. o.  Petr Nožička.

Jsou to tři vozy, každý v hodnotě čtyři milióny korun, z osmi, které naše Krajská správa silnic dostala od března loňského roku. V obnově vozového parku chceme pokračovat i v letošním roce. Navíc mě potěšilo, že v našem kraji bude jezdit česká značka Tatra,“ uvedl Martin Sepp s tím, že jeden vůz bude sloužit v Liberci, druhý v Jablonci n. N. a třetí bude vyjíždět ze střediska Hrabačov u Jilemnice na Semilsku.

„Přeji řidičům dobrou jízdu, aby vozovky i v době MS v lyžování byly sjízdné,“ doplnil bývalý reprezentant ve skoku na lyžích a poslanec Pavel Ploc.

Krajská správa silnic LK totiž hodlá využit tyto stroje k posílení zimní údržby v celém v Libereckém kraji v období konání MS v klasickém lyžování Liberec2009

„Proto jsme je oproti plánu převzali o měsíc dříve,“ informoval ředitel KSS Petr Erban.

Krajská správa silnic LK vypsala veřejnou zakázku v březnu 2008 na pořízení 8 kusů automobilových podvozků 4x4 včetně sypacích nástaveb a sněhových segmentových radlic. Zakázku vyhrála firma KOBIT s.r.o. s podvozky TATRA T815 4x4 s motory o výkonu 280 KW v provedení EURO IV, inertními sypači SYKO 6H o obsahu 5,7m3a segmentovými radlicemi RSS-26 s přetáčením.

Sypače splňují evropskou normu EURO 5. Speciální nádrž s močovinou vhání tuto chemikálii do výfukového systému, kde napomáhá rozkladu zplodin na vodík a kyslík, tedy neškodné látky,“ prozradil na ekologické vozidlo jednatel firmy  KOBIT, která vyrábí doplňková zařízení na podvozky Tatra Petr Nožička.

„Celé vozidlo je tak české výroby,“ zdůraznil

Podle ředitele KSS budou vozy využity i v letním období, neboť se jednoduše a rychle dají přestrojit a díky přídavným zařízením uklízet vozovky, sekat trávu na krajnicích či vyspravovat výtluky.

Krajská správa silnic Libereckého kraje měla na začátku letošní zimní sezóny 71 sypačů a 81 dalších sypacích mechanismů s radlicí. K tomu disponovala 52 traktorovými radlicemi a škrabkami, 23 nakladači osmi sněhovými frézami a deseti stroji pro pluhování bez posypu. K ošetřování mají krajští silničáři 2504 kilometrů silnic a z toho neudržované úseky představují délku 86 kilometrů. (s využitím Mediafax)

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky