Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na opravu fasády věže kostela ve Volfarticích věnuje kraj 700 tisíc korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 09. 06. 2022 13:11
  • Rozvoj

Sdílet článek

Také v letošním roce odsouhlasili krajští radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je oprava fasády věže a odvodnění na kostele svatého Petra a Pavla ve Volfarticích. Poputuje na ni 700 tisíc korun.

Na tonto kostel věnoval peníze kraj již dříve. V roce 2020 přispěl částkou 120 tisíc korun na opravu střešního pláště věže kostela a v roce 2021 dvěma sty tisíci na restaurování dvou vitráží v presbytáři.

Liberecký kraj podporuje obnovy památek bez ohledu na to, zda je vlastníkem jednotlivec, firma, obec či například církev. Jde nám o památku samotnou a její zachování pro budoucí generace. Samozřejmě nás zajímá i to, zda je památka přístupná a zda slouží lidem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První zmínka o existenci kostela pochází z roku 1352, v další z roku 1365 je uvedena existence oltáře Panny Marie. Kdy byl první, gotický kostel postaven, jisté není. Asi na jeho základech byl vybudován v 18. století kostel nový, stávající.

V 17. století se majitelem Volfartic stal řád Maltézských rytířů, který se ujal i místní duchovní správy a zajistil přestavbu kostela do dnešní podoby. V roce 1756 zde obnovili samostatnou farnost, kdy dříve byla ves s kostelem, budovou fary i hřbitovem v církevní správě kostela v Horní Libchavě. Stalo se tak rozhodnutím Emanuela, hraběte Kolovrata, maltézského rytíře a velkopřevora řádu.

Když byl v roce 1752 sepsán inventář kostela, byl popsán jako kamenná stavba s dřevěnou střechou pokrytou šindelem, s jednou santusníkovou vížkou. Byla v něm jedna sakristie, oltář a obraz svatého Petra a Pavla. U oltáře byly čtyři pozlacené sochy svatých, Jana Křtitele, Barbory, Josefa a Jana Nepomuckého. V nástavci byla pozlacená socha Boha otce, jsou uvedeny sloupy a sochy velkých i malých andělů. Byl zmíněn i hřbitov a dřevěná zvonice, místo ní byla v letech 1778 až 1780 postavena zvonice nová.

V roce 1785 započala přestavba kostela, jejíž hlavní část byla ukončena roku 1795. Počátkem 19. století se ve stavebních pracích pokračovalo. Byla postupně postavena nová hřbitovní zeď i kaple, rozšířen hřbitov, opravena věž, vyměněna šindelová krytina.

Ve 20. století získal kostel nové varhany z tehdy zdevastovaného kostela v Horní Libchavě a byla opravena střecha. Přece však kostel chátral. V roce 2010 byla provedena výměna oken.

Kostel je v rámci pravidelných mší a dalších společenských akcí přístupný věřícím a ostatní veřejnosti a jeho interiér je v zachovalém stavu. Kostel bude i v budoucnu využíván k liturgickým účelům a ke konání kulturně vzdělávacích společenských akcí ve spolupráci s obcí. Zejména se jedná o bohoslužby, koncerty, prohlídky interiéru kostela.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky