Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na opravu střechy kostela v Semilech věnuje kraj bezmála milion 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 06. 2022 13:37

Sdílet článek

Také v letošním roce odsouhlasili krajští radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je obnova kostela svatého Petra a Pavla v Semilech, na niž kraj věnoval 900 tisíc korun. Již loni z kraje putoval příspěvek na obnovu tohoto svatostánku; jeho výše činila 500 tisíc korun.

„Jako u mnoha dalších kostelů, i v tomto případě bylo třeba nejprve začít střechou, která byla v dezolátním stavu. Kostel slouží veřejnosti a je významným duchovním místem celého Semilska,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Loni započala výměna střešní krytiny na jižní straně lodi a části bočních lodí. V tomto roce bude následovat další etapa, při které bude vyměněna střešní krytina na severní straně lodi a zbylých střechách. Současně budou vyměněny i žlaby, vybudovány výlezy na střechu a oplechování se dočká kříž ve štítu.

Kostel stojí na místě původního dřevěného kostela se zvonicí, který byl poprvé zmíněn v roce 1352. V letech 1691 až 1702 byl tento kostel nahrazen barokním kamenným kostelem. Ten pak přestavěl na trojlodní baziliku v letech 1908 až 1911 stavitel Karel Andrejsek podle návrhu architekta Bohumila Štěrby. Kostel byl vysvěcen 25. června 1911. Z původního chrámu se zachovaly obě sochy patronů, svatého Petra a svatého Pavla, které pochází z období kolem roku 1700.

Kostel se využívá nejen k bohoslužbám, ale i pro koncerty a sborový zpěv souboru Jizeran a Jizerka. Studenti Základní umělecké školy v něm cvičí varhanní hudbu. Věž kostela s unikátním ochozem je veřejně přístupná jako vyhlídkové místo.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky