Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na pomoc v sociální oblasti poslal stát Libereckému kraji o 140 milionů víc než vloni

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 01. 2018 00:00
  • Magazín
  • Sociální

Sdílet článek

Celkem 593 milionů korun přišlo Libereckému kraji ze státního rozpočtu na spolufinancování sociálních služeb pro tento kalendářní rok. Suma bude rozdělena mezi více než 220 služeb.

Poskytnutá částka je přitom o 140 milionů vyšší, než jakou dostal od státu Liberecký kraj na zajištění sociálních služeb v roce 2017. „Je to velký úspěch. Podařilo se nám od státu získat stejnou sumu, o jakou jsme původně pro sociální služby žádali. Bývá totiž pravidlem, že stát požadovanou částku o hodně krátí,“ poznamenal náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Na druhou stranu jsme v prosinci náš prvotní požadavek kvůli navýšení platů v sociálních službách zvedli o osm procent. Takže ve finále jsme stát žádali o něco přes 648 milionů korun. Dostali jsme sice jenom tu původní sumu 593 milionů, ale i za ni jsme rádi,“ dodává.

Stát a Liberecký kraj nejsou jediným pramenem financování sociálních služeb. Na jejich pokrytí se podílejí ve velké míře také obce, sponzoři a samotní klienti svými příspěvky na péči, které dostávají. Poskytovatelé sociálních služeb si tak chybějící finance dorovnají z jiných zdrojů.

Z poskytovatelů 250 sociálních služeb, zahrnutých do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje, si o příspěvek požádali poskytovatelé 228 služeb. Příspěvku se dočkají téměř všichni. Rozdělení jednotlivým organizacím bude 23. ledna schvalovat Rada Libereckého kraje a posléze 30. ledna také krajské zastupitelstvo.

„Peníze, které jsme letos od státu získali, jsou nesrovnatelně vyšší než v minulých letech. Například v roce 2010 jsme organizacím, které se starají o zdravotně postižené, seniory, drogově závislé nebo osoby sociálně vyloučené a další skupiny obyvatel, rozdělili pouze 271 milionů. V roce 2013 jsme jim poslali 268 milionů korun. Přitom registrovaných služeb máme v kraji stále stejně. Výrazně však rostou náklady na zajištění služeb,“ přibližuje Pavel Svoboda.

Youtube video

 

Foto: webové stránky Jedličkova ústavu v Liberci

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky