Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na projektu „Meetingpoint Music Messiaen“ se v Bruselu podílí i liberecká ZUŠ

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 01. 2010 16:30

Sdílet článek

 

V Bruselu za účasti Zastoupení Libereckého kraje uskutečnila 22.ledna 2010 ojedinělá událost. Konala se zde prezentace projektu „Meetingpoint Music Messiaen“, vznikajícího kulturního centra na hranicích Německa a Polska, konkrétně v evropském „twin-city“ Görlitz/Zgorzelec, které leží blízko hranic s Českou republikou a je také součástí Euroregionu NISA.

„Projekt tohoto kulturního centra vznikajícího na území bývalého pracovního tábora německé „třetí říše“ má být zaměřen především na oslovení mladých lidí, zejména hudebníků, kteří budou do tohoto centra jezdit získávat mezinárodní zkušenosti a kontakty. Toto místo je totiž přímo prodchnuté duchem hudebního génia, který zde byl také internován a jehož jméno centrum ponese,“ uvedl vedoucí Zastoupení LK v Bruselu Pavel Branda s tím, že jím byl francouzský hudební skladatel, inovátor na poli hudby a velký mystik Olivier Messiaen.

Tento v pravém slova smyslu avantgardní skladatel svými skladbami minimálně o 20 až 30 let předběhl své vrstevníky. Oprostil se od analytické hudby svázané klasickými tóninami a vydal se na pole čistého vjemu zvuku oproštěného od zažitých klasických rytmických schémat a předpisů. Je ryzím představitelem syntetického vnímání hudby.

 

Na Saském zastoupení se u této příležitosti sjeli kulturní odborníci ze všech tří regionů zapojených do tohoto projektu, který získal prostředky na svou činnost mimo jiné i z projektu v programu Interreg, zástupci Evroské komise a jejích kulturních agentur. Přijela i saská státní ministryně pro vyšší vzdělání, výzkum a umění paní Prof. Dr. von Schorlemer, která se zúčastnila jak semináře, tak i navazujícího koncertu. Duší celého projektu je pan Dr Albrecht Göetze, který také celý seminář vedl a zorganizoval i následný koncert.

 

Za českou stranu se na semináři vystoupil pan Tomáš Kolafa, ředitel liberecké Základní umělecké školy v Liberci. I jeho škola je aktivně zapojena do tohoto projektu a velice celou iniciativu oceňuje.

Jak říká: „Tento projekt přináší našim žákům soudobou hudbu, navíc v prostředí, které samo osobě nenechá člověka klidným a rozehrává jeho nitro ještě před tím, než uslyší první tóny Messiaenovy hudby. Jeho hudba přináší radost především dětem. Ti ji totiž dokáží vnímat bez předsudků a nánosů naučených schémat, které my dospělí mnohdy v sobě máme“.

 

Tuto skutečnost potvrdil i večerní koncert, kde kromě několika členů Drážďanské státní kapely vystoupil také mladý, teprve 16-ti letý, americký pianista Kit Armstrong. Jeho provedení Messiaenova „Quartet for the end of the time“ bylo vzhledem k mladému věku interpreta vynikající, což potvrdili i přítomní hudební odborníci.

 

Koncert byl ovšem nejdříve zahájen sérií proslovů týkajících se nejen hudby, ale i projektu centra „Meetingpoint Music Messiaen“. Zde za nás vystoupil velvyslanec ČR v Belgickém království Vladimír Müller. Ten ve svém projevu vyzdvihl myšlenku spojování našich národů, překonávání historických křivd pomocí společných kulturních projektů mladých lidí, jejich setkávání a vzdělávání.

 

 

„Věřme tedy, že i díky této kvalitní prezentaci má celý projekt naději na dobré pokračování a že celý odkaz Messiaenovi hudby tím nabude významu, jaký by si určitě autor sám nejvíce přál. Jeho hudba bude „překonávat historické i mezilidské hranice,“ řekl velvyslanec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky