Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na setkání Hornolužičanů celého světa pokřtili novodobý kroj

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 04. 2013 17:07
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

V nádherném prostředí kláštera v Marienthalu v Horní Lužici se dne minulý víkend uskutečnilo setkání Lužických Srbů z německého i polského území, na které se sjeli i Lužičtí Srbové z mnoha dalších zemí světa.

Jednalo se o výjimečnou záležitost z hlediska udržování vzájemnosti, což dokázala účast více než 350 účinkujících i hostů, kteří se mimo jiní zúčastnili křtu novodobého lužického kroje.

Na pozvání pořadatelů se Dne Horní Lužice zúčastnila i náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová. V krátké zdravici ocenila snahu pořadatelů a vyjádřila velkou úctu a obdiv všem, kteří obětavě a s nadšením pečují o uchování dávných tradic slovanského národa Lužických Srbů.

„Zároveň jsem deklarovala zájem Libereckého kraje i nadále podporovat přeshraniční partnerství a rozvíjet jej vzhledem k mnoha vytvořeným přeshraničním kontaktům a bohaté společné historii našich národů,“ řekla Hana Maierová s tím, že výjimečným zážitkem pro ni osobně bylo vystoupení členů lužického divadla v Budyšíně.

„Jejich hudební i taneční součást programu byla na vrcholné úrovni a po zásluze byli odměněni nekončícím potleskem,“ dodala.

Setkání podle ní doprovázela celá řada kulturních vystoupení hudebních skupin i pěveckých souborů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky