Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na silnici I. třídy z Jestřebí na hranici regionu bude kraj požadovat nulovou sazbu mýta. Může promluvit i do rozšíření zpoplatněných úseků

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 03. 2019 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Asociace krajů ČR (AKČR) a Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) uzavřely loni v říjnu s ministerstvem dopravy memorandum o společném postupu při stanovování zpoplatnění některých silnic I. třídy. Liberecký kraj obdržel od AKČR žádost o součinnost při aktuálním řešení situace. Krajům je přislíbeno, že mohou samy navrhnout, kde bude platit nulová sazba mýta. Radní souhlasili, že nulové mýtné by se mělo uplatnit na silnici I/38 z Jestřebí na hranici kraje. Přesný přehled zpoplatněných úseků bude projednán na dubnovém zasedání Rady AKČR.

„Možnosti zavést nulovou sazbu mýta na vybraných úsecích silnic první třídy v Libereckém kraji jsme chtěli nejprve důkladně projednat s jednotlivými obcemi. Nechtěli jsme dělat předčasné závěry bez jejich souhlasu. Stát navrhuje zavést mýto na silnici I. třídy z Turnova na hranici kraje u Ktové a na komunikaci z Jestřebí směrem na Mladou Boleslav. S ostatními členy rady jsme se shodli na tom, že v prvním případě neexistuje adekvátní objízdná trasa pro tranzitní dopravu, kudy by mohla nákladní vozidla projet. V případě zpoplatnění úseku silnice z Jestřebí na hranici kraje však reálně hrozí, že část nákladní dopravy zatíží silnice II. třídy, protože zvolená objízdná trasa by byla téměř shodná s časem při jízdě po silnici I/38,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Téma zpoplatnění úseků silnic mýtným v jednotlivých krajích projedná 11. dubna v Plzni Rada AKČR. Mýto se vztahuje na silniční motorové vozidlo nejméně se čtyřmi koly, jehož největší povolená hmotnost činí více než 3,5 tuny. K dnešnímu dni je v Libereckém kraji mýtem zpoplatněna dálnice D10 hranice Středočeského kraje – Ohrazenice a silnice I/35 Ohrazenice – Bílý Kostel.

Ilustrační foto, zdroj: Liberecký deník 

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky