Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na služby sociální prevence v LK je připravena dotace 225 miliónů korun

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7749|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Projekt Služby sociální prevence v Libereckém kraji odsouhlasila Rada Libereckého kraje v roce 2007. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní rozhodlo o přidělení dotace, která se   poskytuje v maximální celkové výši 225 247 847,- Kč.

Projekt bude financován z 85% Evropským sociálním fondem v ČR, 15% státním rozpočtem. „Projekt se zaměřuje na poskytování a rozvoj vybraných druhů služeb sociální prevence a jejich dostupnost osobám sociálně vyloučeným nebo ohroženým sociálním vyloučením na celém území Libereckého kraje. Cílem poskytování těchto služeb je napomoci cílovým skupinám plně se zapojit do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti,“ uvedl Pavel Petráček s tím, že zejména jde o to návrat na trh práce (případně vstup na trh práce) a udržení se na trhu práce.

Výběr služeb sociální prevence a určení cílových skupin, pro které budou sociální služby v rámci tohoto projektu určeny, reflektuje potřeby kraje, které vyplývají ze Strategie střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje, dále pak ze strategických dokumentů Libereckého kraje. Projekt se zaměřuje na poskytování následujících druhů služeb sociální prevence podle zákona o sociálních službách: intervenční centra, azylové domy, podpora samostatného bydlení, domy na půl cesty, nízkoprahová denní centra, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (s důrazem na osoby ve věku 15-26 let),  sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, sociální terapeutické dílny, terénní programy, sociální rehabilitace a raná péče (se zaměřením na pečující osoby).

„Mezi podporované cílové skupiny budou patřit osoby se zdravotním postižením, děti, mládež a mladí dospělí, etnické menšiny a osoby z jiného sociokulturního prostředí, imigranti a azylanti, osoby bez přístřeší, osoby opouštějící zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, osoby opouštějící výkon trestu odnětí svobody, oběti trestné činnosti, oběti domácího násilí, oběti obchodu s lidmi, osoby komerčně zneužívané, osoby pečující o osobu blízkou i osoby ohrožené závislostmi a závislé," vypočítal radní a připomněl, že účelu dotace musí být dosaženo do            30. 11. 2012.

V rámci projektu budou vyhlášena výběrová řízení na provozování služeb sociální prevence jak již stávajících, tak i nově vznikajících služeb a případně na další dodavatele služeb. Tyto služby sociální prevence budou mít zajištěno pravidelné financování  po dobu tří let a tří měsíců.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky