Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na střední škole ve Frýdlantu finišují jedinečné včelařské kurzy

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 05. 2014 16:52
  • Rozvoj
  • Školství
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V těchto dnech se na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu uzavírají první kurzy Chovatel včel a Zpracovatel včelích produktů. Kurzy jsou pořádány v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, projektu Podpora dalšího vzdělávání na Frýdlantsku.

Průměrný věk včelařů u nás je podle statistik šedesát let.

„Obhajovat projekt netřeba, přínos a důležitost je nasnadě. Zajištění nové generace včelařů, věkový průměr účastníků kurzů je 35 let, se týká všech a překračuje rámec místní spolkové organizace. Pokles počtu včelstev je problémem kulturně krajinným, zemědělským, ekologickým i ekonomickým,“ informoval Miroslav Kudrna, projektový manažer.

Kurzy podle něj přinášejí formou teoretických seminářů i praktických cvičení komplexní vhled do problematiky chovu včel a zpracování včelích produktů. Učitelé včelařství jsou chovatelé s letitou praxí. Účastníky jsou nejen úplní začátečníci, kteří chtějí získat ty nejlepší vstupní informace v oboru, ale i zkušenější včelaři. I těm mají kurzy co nabídnout. Snaha všech zúčastněných vyvrcholí  červnovými závěrečnými zkouškami, po jejichž úspěšném zvládnutí lze získat profesní kvalifikace Chovatel včel a Zpracovatel včelích produktů.

„Popřejme Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu, aby se stejným úspěchem následovaly další, již chystané, ročníky. Buďme si jisti, že užitek z tohoto projektu budou mít všichni. Včely, příroda a jejich prostřednictvím i my,“ uzavírá manažer.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky