Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na vodě jezděte jen na zelenou. Zachráníte ryby i mihule

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 06. 2020 10:18
  • Magazín
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Sucho je neradostným fenoménem dnešní doby. Klesají hladiny podzemních vod, potoků i řek. A právě nedostatek vody v říčních tocích ve spojitosti se stále rostoucí oblibou vodáctví představuje problém pro živočichy, kteří v řekách a na jejich březích žijí.

Vodní turisté mají výrazný zájem především o splouvání Ploučnice či Jizery. „Když je však nízký stav vody, dřou na některých místech lodě o dno, případně je přes mělčiny vodáci přetahují. Tím ale nevědomky ubližují rybám, jejich plůdku, mihulím, vodnímu hmyzu i rostlinám,“ uvedla Irena Waldhauserová, odborná pracovnice ochrany přírody z oddělení ochrany přírody odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje.

Často dochází k poškození stanoviště vzácných a ze zákona chráněných druhů, jakými jsou vranka obecná, střevle potoční, lipan podhorní či mihule potoční, která je dokonce kriticky ohrožená. „Ploučnice je navíc v celém splouvaném úseku chráněná jako evropsky významná lokalita, Jizera jen v některých částech, ale to ji na přírodní zajímavosti rozhodně neubírá,“ doplnila Waldhauserová.

Jediným řešením je jezdit na vodu, když je jí dost, a považovat dno a břehy řeky až na nutné případy za tabu – nezastavovat u břehů každou chvíli, nenarážet do nich, nehrabat pádlem do dna, nedrhnout na mělčinách a podobně.

 „Nechceme vodáky omezovat. Byli bychom však rádi, kdyby vyráželi na řeky, jen když je vody dostatek. Jednak budou mít z plavby lepší zážitek a také tím neohrozí vodní živočichy,“ řekl Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Aktuální údaje o stavu se lze dozvědět například na webu raft.cz, který přebírá informace od Českého hydrometeorologického ústavu a správců vodních toků. K nim připojuje ikonu semaforu, jehož barva informuje o tom, jak jsou dané úseky sjízdné. „Jezdit na zelenou by mělo být jedním z hlavních pravidel nejen letošního léta,“ uzavřel radní Löffelmann.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky