Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na značení a údržbu turistických tras v Libereckém kraji rada schválila 200.000 Kč

11. 09. 2015

Rada kraje na svém jednání dne 8. 9. schválila poskytnutí účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje ve výši 200.000 Kč Klubu českých turistů (KČT) na podporu značení a údržbu turistických tras. Díky KČT je návštěvníkům k dispozici zhruba 2 688 km značených tras. Každoročně je podle metodiky opravována jedna třetina, což odpovídá 896 km. 

Pěší turistika je jednou z hlavních aktivit, za kterou návštěvníci míří do Libereckého kraje. Dotace na opravu značení pro KČT přicházejí od Ministerstva pro místní rozvoj i jednotlivých krajů. Liberecký kraj poskytuje pravidelně KČT dotace a v uplynulých letech je neustále zvyšuje, konkrétně ve výši 120.000Kč (2012), 150.000 Kč (2013), 170.000Kč (2014) a 200.000Kč (2015).

„Snažíme se zvyšovat příspěvek na opravu pěších tras, protože si uvědomujeme potřebnost kvalitně značených tras,“ říká Hana Maierová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje, pod kterou daná problematika spadá. „Při opravě dané třetiny kilometráže celé sítě tak vychází na jeden kilometr zhruba částka 223 Kč,“ dodává Maierová a připouští, že by se částka mohla ještě navýšit. „Klub českých turistů požaduje ovšem částku 365.000 Kč, což činí 407 Kč/kilometr a to je v současné finanční situaci a dalších nárocích na resort nereálné. Navíc i ostatní kraje přispívají částkou ve výši 200 – 280 Kč za kilometr,“ říká Maierová.

Jako podporu činnosti KČT vidí i v propagaci jejich práce. „Naše turistické portály www.liberecky-kraj.cz a www.hrebenovka.cz mají integrované mapové portály, kde jsou zobrazovány linie pěších trasy, cyklotras i běžeckých tras a nabízí se tak možnost informovat návštěvníky o nově vzniklých či zrušených trasách,“ uvádí Maierová.

Významnou podporou pěší turistiky byl i projekt Hřebenovka, který Liberecký kraj realizoval v  roce 2013 díky programu EU Cíl 3/Ziel 3. „Vzhledem k tomu, že si uvědomujeme nutnost jednotného značení v kraji, požadovali jsme od realizátorů projektu, aby značení tras bylo uděláno v souladu s metodikou a hlavně pod dohledem KČT. V rámci projektu došlo na 150 km tras v Jizerských a Lužických horách a Černostudničním hřebenu k výměně rozcestníků a instalaci nových směrovek, velkoformátových venkovních map, laviček a přístřešků.  Využili jsme tak efektivně finance na opravu, na kterou se v rámci rozpočtu nedostává. Do zkvalitnění rozvoje pěší turistiky a vybavení pro návštěvníky jsme investovali 4 mil. Kč,“ doplňuje Maierová. Pro turisty byla navíc vydána brožura s tipy na výlety a vytvořen portál www.hrebenovka.cz, kde je možné plánovat výlety.

Liberecký kraj navíc intenzivně podporuje pokračování Hřebenovky, již jednal s Ústeckým a Karlovarským krajem o rozšíření na stranu Českosaského Švýcarska a Krušných hor. Směr k Pradědu přes Krkonoše, Orlické hory, Kralický Sněžník je řešen jako projekt Libereckého kraje, Královehradeckého kraje, Pardubického kraje a Olomouckého kraje. „Věřím, že se v příštích letech dočkáme obnovené trasy Hřebenovky, která v dobách své slávy vedle od Pradědu až do Blankensteinu v Německu,“ uzavírá Maierová.

 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215