Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nálezce odevzdal do Muzea Českého ráje poklad ze 14. století

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 16. 08. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Poctivý nálezce odevzdal 10. srpna mimořádný objev pracovníkům Muzea Českého ráje v Turnově. V oblasti Vysokého nad Jizerou našel 158 pražských grošů a zlomky keramické nádoby. Podle předběžného posouzení se jedná o ražby Václava II. a Jana Lucemburského. Jejich dochování je na horské podmínky přímo nadstandardní. Mince zřejmě nebyly dlouho v oběhu, protože řada z nich má zachovaný i mincovní lesk.

„Velmi si vážím poctivosti nálezce a ráda bych mu touto cestou poděkovala. Kromě zákonem dané odměny, jejíž výše se odvíjí od hodnoty nálezu, rozhodne Rada Libereckého kraje o výši další mimořádné odměny. Chceme tím motivovat případné další nálezce historických artefaktů, aby nálezy odevzdávali a ty tak zůstaly zachovány pro další generace a nezmizely v soukromých sbírkách u nás či v zahraničí,“ poděkovala nálezci Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Jméno nálezce, ani přesnější místo nálezu nebude Muzeum Českého ráje ani Liberecký kraj zveřejňovat. „Jsme si vědomi toho, že bychom zveřejněním vyvolali zájem hledačů pokladů, a tomu musíme zabránit,“ doplňuje Květa Vinklátová.

Základní konzervaci mincí provede restaurátor Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy, Turnov. O  jejich odborné posouzení se pak postarají numismatici z Národního muzea. Také keramická nádoba projde rukami restaurátorů. Mincovní depot je v souladu s platnou legislativou majetkem Libereckého kraje a nálezci přísluší odměna, jejíž výše bude odvislá od kulturně historické hodnoty stanovené znalcem.

„Návštěvnické veřejnosti nález představíme v turnovském muzeu od února 2019 na mimořádné výstavě,“ doplnil Jan Prostředník, kurátor sbírkových fondů archeologie.

Mince a zlomky keramiky se nacházely ve svahu v úrovni lesní hrabanky a zasahovaly asi 30 cm pod stávající povrch. Následně provedli archeologové z turnovského muzea v místě nálezu záchranný výzkum, který byl doplněn o průzkum za pomoci detektoru kovů. Byla objevena původní mělká jamka, kterou majitel mincí vyhloubil do rozpadlého skalního podloží. Mince pak uschoval do keramické nádoby a zasypal je zeminou. Její zlomky z hrdla a výduti jsme nalezli ve svahu pod jamkou, části dna se dochovaly „in situ“ nade dnem jamky. K odkrytí depotu došlo zřejmě v důsledku erozní činnosti, čemuž napovídá jak rozptyl mincí ve svahu v délce téměř půl metru, tak i povrchová koroze zlomků keramiky. Pouze střepy na dně jámy si zachovaly původní nepoškozený povrch.

Soubor 158 mincí byl doplněn ještě o jednu, která se nalezla při detektorovém průzkumu. Celkem jde o 41 grošů Václava II. (WENCEZLAVS SECVNDVS; 1300 – 1305) a 118 grošů Jana Lucemburského (IOHANNES PRIMVS; 1310 – 1346).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky