Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK Martin Sepp: Liberecký kraj vybere dopravce pro veřejnou linkovou dopravu do roku 2024

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 03. 2012 15:33

Sdílet článek

 

 Rada Libereckého kraje odsouhlasila záměr zadání veřejné zakázky na výběr dopravců pro uzavření smluv o veřejných službách v přepravě cestujících ve veřejné linkové dopravě pro období od prosince roku 2014 do prosince roku 2024 pro celé území Libereckého kraje,  s výjimkou území měst a jejich blízkého okolí obsluhovaného primárně městskou hromadnou dopravou.

V současné době je dopravní obslužnost v Libereckém kraji zajišťována mimo jiné autobusovou dopravou, a to zejména několika dominantními dopravci (ČSAD Liberec, a.s., ČSAD Česká Lípa a.s., BusLine a.s.), se kterými byly v souladu s tehdy platnou legislativou uzavřeny smlouvy o závazku veřejné služby s platností od 1. ledna 2004. Platnost těchto smluv skončí 31. prosince 2014. Je nutné zabezpečit plnění zákonné povinnosti Libereckého kraje i v následujících letech.

S ohledem na velkou časovou náročnost spojenou s provedením zadávacího řízení (příprava dokumentace, zákonné lhůty, případný přezkum rozhodnutí Libereckého kraje v rámci zadávacího řízení, apod.) a nutnost poskytnutí dostatečného časového prostoru pro vybrané dopravce k zajištění vozidel splňujících požadované parametry, odpovídajícího technického a personálního zázemí, odbavovacích zařízení, apod., je třeba zahájit úkony k zadání veřejné zakázky již nyní, tedy s dostatečným časovým předstihem.

Časová rezerva, tedy včasné zahájení výběrového řízení je projevem obezřetného přístupu zadavatele, umožní řádnou realizaci, a to i v případě, že by byl výběr podroben přezkumu. Je nutno říci, že včasné zahájení zadávacího řízení také umožní ucházet se o zakázku i těm subjektům, které dosud v Libereckém kraji nepůsobí. Delší časový prostor mezi výběrem dopravce a zahájením plnění umožní lepší přípravu na plnění zakázky. Tento přístup činí výběr otevřenějším a dá se předpokládat, že umožní kraji získat více nabídek a tedy i lepší možnost výběru té nejvhodnější. Liberecký kraj bude prvním krajem vypisujícím veřejnou zakázku pro celé území kraje a nelze se tedy opřít o srovnatelné zkušenosti z jiných krajů.

Veřejná zakázka bude zadávána v otevřeném řízení. S ohledem na její rozsah bude rozdělena na jednotlivé části, na které bude možné podat samostatné nabídky. Jednotlivé části budou vymezeny dle logických dopravně-provozních celků. Vzhledem k vysokým investičním nákladům nutným pro pořízení vozového parku splňujícího veškeré podmínky objednatele, dále za účelem zajištění kontinuity v poskytování přepravních služeb cestujícím, bude výsledkem výběr jednoho „vítězného“ dopravce pro každou část zakázky, s nímž bude uzavřena smlouva na 10 let. Z praktických důvodů je počátek plnění smluv stanovován tak, aby umožnil plnění smluv již od  počátku platnosti nových jízdních řádů 2014/2015, tedy od 14. prosince 2014.

Martin Sepp (ČSSD), náměstek hejtmana pro dopravu LK

Poznámka: Zadání veřejné zakázky na výběr dopravců na zajištění dopravní obslužnosti v Libereckém kraji bude zrealizováno v souladu se zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích, a zákonem č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících od prosince roku 2014 do prosince roku 2024 a v souladu s platnými právními předpisy České republiky (zejména zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) a Evropské unie (Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 1370/2007 ze dne 23. října 2007).        

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky