Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Náměstek hejtmana LK Martin Sepp: Tam, kde to podmínky dovolují, jsme pro zařazení některých silnic do vyšších tříd, nesouhlasíme ale s jejich dalším zpoplatněním

15. 08. 2012

 

Liberecký kraj s návrhem Ministerstva dopravy zařadit některé úseky silnic I. tříd do vyšší kategorie víceméně vítá. Pro kraj by to znamenalo následující:

Zvýšení max. rychlosti na I/35 v úseku Liberec – Chrastava z 90 na 110 km/h, tam už dnes s ohledem na 4-pruh málokdo „devadesátku“ dodržuje, všechna křížení jsou mimoúrovňová a tak by zvýšení nemělo představovat riziko pro bezpečnost provozu.

Snížení max. rychlosti na I/35 v úseku Liberec, Doubí – Turnov ze 130 na 110 km/h, tam to lze s ohledem na bezpečnost provozu akceptovat, už dnes je tam na některých úsecích omezení na 110 nebo 90 km/h (kolem křižovatky Rádelský mlýn, Paceřický kopec z liberecké strany), neboť stavební parametry max. rychlost 130 km/h v těchto místech neumožňují

Výhledově by se pak max. rychlost 110 km/h mohla objevit i v úsecích Chrastava – Hrádek n. N. – st. hranice (po dokončení přeložky I/35), Chrastava – Nový Bor – hranice kraje (vybrané úseky I/13), Nový Bor – Česká Lípa – Jestřebí (vybrané úseky I/9), Jestřebí – Doksy – hranice kraje (vybrané úseky I/38) a Liberec – Kunratice – Jablonec (přeložka I/14, do Kunratic hotová ve 4-pruhovém uspořádání)

Max. rychlost 110 km/h by podle toho platila i pro nově plánovanou rychlostní silnici z Turnova na Jičín (dlouhodobě diskutovanou R35).

Současně si ale myslím, že zde existuje určité riziko zpoplatnění nových úseků s vyšší rychlostí, s tímto nemohu souhlasit, zpoplatnění by přineslo následný přesun části dopravní zátěže na silnice nižších tříd, což je nežádoucí.

Martin Sepp, náměstek hejtmana LK pro dopravu (ČSSD)

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588