Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK Radek Cikl navštívil Zemědělské obchodní družstvo Brniště a jednal i o zemědělském školství

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 07. 2012 16:20
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

  

Lány zlatého obilí čekající na slunné počasí, kombajny i lidé připravení začít se sklizní. Velkokapacitní kravíny s bučícími kravami, které v době největší laktace dávají denně až 60 litrů mléka, chovné haly plné hudrujících krůt a krocanů, jejichž maso se s obsahem kolem
3 % tuku a vysokým obsahem bílkovin řadí mezi nejzdravější masa. O čem je řeč? To je stručná charakteristika Zemědělského obchodního družstva Brniště, které navštívil náměstek hejtmana pro resort školství a sportu Radek Cikl (ČSSD) společně s vedoucím oddělení mládeže, sportu a tělovýchovy KÚ LK Tomášem Pokorným na základě pozvání předsedy představenstva ZOD Petra Kubíčka.

Družstvo hospodaří mezi Jablonným v Podještědí a Mimoní a hospodaří na 2 300 hektarech polí, kde pěstují nejen obilí, ale i řepku ozimou a krmné pícniny pro krávy, které jsou chloubou družstva. Dojnice jsou ustájeny na farmě ve Velkém Grunově ve volných stájích. Stáje byly v roce 1996 rekonstruovány. V letech 2005 až 2006 se postavil nový kravín se stáním pro 252 ks dojnic. Kravín ve Velkém Grunově patří k nejmodernějším v České republice.

„Velmi mě zaujala profesionalita a vizionářství předsedy družstva pana Otto Formana
a předsedy představenstva pana Petra Kubíčka, kteří jsou hlavními hybateli směru vývoje družstva. Každý úspěšný podnik musí mít nejen promyšlenou strategii, ale zejména musí umět část zisku správně investovat a tím dále rozvíjet podnikatelskou činnost. Dle mého názoru lze ZOD Brniště nazývat úspěšným podnikem.“ konstatoval náměstek hejtmana pro resort školství a sportu Radek Cikl, který družstvo navštívil společně s vedoucím oddělení mládeže, sportu a tělovýchovy Tomášem Pokorným na základě pozvání od pana Kubíčka.

Hlavním artiklem družstva je však velkochov krůt a krocanů, který má dlouholetou tradici. První naskladnění provozů krůťaty se datuje k  roku 1979. Dnes je ZOD Brniště největší v chovu krocanů a krůt v České republice. Krůty se vykrmují do 15 až 16 týdne, kdy dosahují váhy 9,5 kg až 10 kg. Krocani dosahují váhy 20 kg až 21 kg ve stáří 21 týdnů. Vykrmená drůbež se odváží na jatka do Polska. O celý velkochov se stará 11 zaměstnanců ZOD Brniště. Za rok se nakoupí cca 215.000 ks jednodenních krůťat a roční produkce je cca 2.500.000 kg živé drůbeže. Krůta domácí je chována hlavně pro maso, které obsahuje vysoký podíl bílkovin ve svalovině a naopak méně tuku. Krůtí maso je velmi chutné a zdravé. Tímto však výčet poknikatelských aktivit družstva nekončí. V lednu roku 2007 si ZOD zaregistrovalo svou dceřinou společnost PROMINENT CZ, s.r.o., Hlavní činností PROMINENTU CZ je zpracování krůtího a kuřecího masa. Provozuje sedm vlastních maloobchodů, které jsou převážně zaměřené na prodej krůtího masa a krůtích specialit. Zároveň je největším velkoobchodníkem s drůbežím masem a drůbežími specialitami.

“Samozřejmě za čísly se schovávají lidé, zaměstnanci, kteří obstarávají jak péči o zvířectvo, tak zajištují obsluhu a servis zemědělských strojů. A těch v dnešní době, dle sdělení pana Kubíčka, není dostatek. Nejbližší krajská střední škola zaměřená na zemědělství je sice až ve Frýdlantě, ale i tak by družstvo se školou rádo spolupracovalo a zajistilo si tak příchod vzdělaných odborníků, jejichž “výchovu” budou moct již během studia ovlivnit dle svých potřeb,” nastínil možnost budoucí spolupráce Radek Cikl.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky