Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK Radek Cikl: Potupa a pravda

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 06. 2012 09:34
  • Školství

Sdílet článek

 

Bývalý ředitel jilemnického gymnázia pan Jiří Šorm byl vloni Radou Libereckého kraje odvolán z funkce. To je v kompetenci Rady. Pan Šorm nyní  poskytl rozsáhlý rozhovor s poněkud emotivním názvem „Hlásit se na úřad práce je pro mě hrozná potupa“. Na to má samozřejmě také plné právo. V rozhovoru však uvádí několik tvrzení, ke kterým cítím povinnost se vyjádřit.

 

Je především překvapivé, že se takový odborník, jakým pan Šorm bezesporu je (je absolventem dvou VŠ), hlásí po odvolání z manažerské funkce na Úřadu práce. Pan Šorm má praxi i kvalifikaci k tomu, aby se přihlásil do konkursu na ředitele školy některého z měst v našem kraji (nebo v Královéhradeckém kraji odkud pochází) anebo může zkusit štěstí v privátním sektoru. Mám takový dojem, že pan Šorm toto všechno dobře ví a jeho registrace na Úřadu práce je spíše teatrálním gestem. Nevím jak Vy, ale já si na taková gesta nepotrpím.

 

Pan Šorm v rozhovoru zasvěceně hovoří o nepotismu,který jsem údajně provozoval. Dovolím si jej zdvořile upozornit, že jsem v prvním okamžiku zvažoval, že podniknu právní kroky. Nakonec jsem tak neučinil, protože ctím svobodu slova a chápu, že jako veřejně činný člověk chodím každý den s kůží na trh.

 

Pravda je však daleko banálnější. Namísto intrik a jakési „ctihodné společnosti“, o které poutavě vypráví pan Šorm, šlo jen a jen o jeho výkony v manažerské funkci. Jednoduše řečeno, nepřesvědčil. A události po jeho odvolání dávají za pravdu. Po jeho odchodu se konečně mohly rozhýbat činnosti směřující k zásadní revitalizaci objektu bývalé textilky a do školy se začali navracet žáci z blízkého jilemnického okolí, kteří dříve jezdili studovat do sousedního kraje. Dokladem budiž stav přihlášek na školu, kdy v době jejího řízení Jiřím Šormem, a to v systému tří přihlášek, se před dvěma roky hlásilo na školu 88 žáků a vloni dokonce pouhých 53. Letos, kdy školu řídí Václav Hartman a počet možných přihlášek na žáka klesl na dvě, si podalo přihlášku ke studiu 93 žáků, což je téměř dvojnásobek loňského roku!

    

Za jeden z předpokladů pro výkon náročné funkce řídícího pracovníka považuji schopnost zvládat i profesní neúspěchy. Jestli by takovým řídícím pracovníkem chtěl Jiří Šorm v budoucnu být, neměl by svůj osobní neúspěch zakrývat tím, že se bude snižovat k obviňováním druhých za věci, které se nikdy nestaly.

 

 

 

 

                                                        Radek Cikl

                                                        náměstek hejtmana LK pro resort školství a sportu (ČSSD)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky