Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK Radek Cikl: Přijímací zkoušky? Vyšší vzdělanost není zadarmo

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 06. 2012 15:52
  • Školství

Sdílet článek

 

Reakce na článek v Českolipském deníku

Jednou z priorit Libereckého kraje v oblasti školství je zvyšování kvality vzdělávacího procesu.
Mimochodem – v loňském roce skončil náš region v mezikrajském porovnání maturit až na nepříliš lichotivém 11. místě! Samozřejmě bylo nutné, aby resort školství zareagoval konkrétními opatřeními, která pomohou tento stav zvrátit pozitivním způsobem.
Chceme-­li na středních školách v našem kraji zkvalitnit výuku a zvýšit vzdělanost žáků, je nepochybné, že toho nelze dosáhnout zadarmo – bez toho, aniž by se zvýšily požadavky na samotné žáky a oni sami nemuseli projevit více úsilí a námahy. Přijímací zkoušky, které bývaly ještě poměrně donedávna neoddělitelnou, samozřejmou a také náročnou životní prověrkou při vstupu na střední školy pro dnešní třicátníky a všechny vyšší věkové kategorie, nelze rozhodně nyní považovat za strašáka. Naopak – ke znovuzavedení těchto testů v Libereckém kraji vedla nejen snaha zjistit úrovně znalostí žáků základních škol, ale také určit měřítko nezbytných základních požadavků pro budoucí středoškoláky.
Není rozhodně pravdou, že liberecký region byl v tomto směru výjimkou. Na postupném zavádění testování žáků se shodli hejtmani všech krajů na základě usnesení Rady Asociace krajů ČR. Přijímací zkoušky v současné době už probíhají v polovině krajů.
Navíc v Libereckém kraji jsme již dva roky bez problémů takto testovali žáky gymnaziálních oborů. Od letoška přibyly všechny maturitní obory, neboť chceme znát časem přidanou hodnotu středních škol ve vazbě „testování při přijímačkách – společné státní maturity“. Resort školství Libereckého kraje přitom váhu testování při přijímacím řízení ponechal zcela na ředitelích středních škol a nijak jejich rozhodnutí neovlivňoval. Celkové náklady na testování v řádech několika málo set tisíc Kč hradí Liberecký kraj, takže školy nejsou vůbec finančně zatěžovány.
Jen pro srovnání: Ústecký kraj, který testování nedělá, skončil loni v maturitách poslední s velkým odstupem – touto cestou snad jít nechceme! Na druhou však na rozdíl od našeho kraje sloučil minulý rok 40 škol, což znamená,že 20subjektů zcela zmizelo. Pokud starosta Dvořák operuje čísly 23 či 25 odcházejících žáků z Nového Boru na střední školy do jiného kraje, nevím, z jakých statistik vychází. Letos se proti loňsku podávají jen dvě přihlášky místo tří a přijímací řízení bude navíc dokončeno teprve v září! A podle školských matrik dlouhodobě z Českolipska odchází zhruba 600 žáků ročně studovat do jiných krajů, což s testováním nemá nic společného, ale je to dáno především nabídkou oborů.
Testování žáků před jejich vstupem na střední školu je naprosto běžný instrument. Je zcela mylné považovat ho za hlavní překážku poklesu žáků na středních školách. Naopak – je velice důležitým ukazatelem pro samotné školy i celý systém regionálního školství a nástrojem, který může výrazně napomoci tolik potřebné kvalitě vzdělávacího procesu. Vždyť právě z kvalitního školství v kraji budou moct těžit absolventi ve svém budoucím praktickém životě

Bc. Radek Cikl, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství (ČSSD)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky