Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK Vít Příkaský předal certifikáty 15 regionálním výrobcům z oblasti Jizerských hor a Frýdlantska

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 10. 2011 20:54

Sdílet článek

 

Náměstek hejtmana LK Vít Příkaský, pověřený vedením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, předal dnes 26. října ve vestibulu budovy Krajského úřadu LK v Liberci certifikáty 15 regionálním výrobcům z oblasti Jizerských hor a Frýdlantska.

Noví nositelé značky - certifikace 2011

Patnáct nových výrobků ponese do roku 2013 značku Regionální produkt Jizerské hory

V druhém kole certifikace získalo značku Regionální produkt Jizerské hory patnáct nových výrobků - nejvíce bylo tentokrát výrobků potravinářských, jedinečné jsou dřevěné skládačky a hlavolamy pro nevidomé či gotický nábytek.

 

Bližší informace: Značku Regionální produkt Jizerské hory může na své originální výrobky na následující dva roky připojit patnáct nových producentů ze severu Libereckého kraje. Mezi výrobky jsou oproti loňské první skupině tentokrát ve velké míře zastoupeny potraviny (Smržovský chléb, ovčí sýry z Dětřichovce a Jizerský uzený sýr, Jizerský med z Raspenavy nebo Odříšská biohusa), početněji také výrobky ze dřeva a textilu.

Jednotlivě se přihlásili výrobci skleněných obrázků a propagačních předmětů a suvenýrů.

Originální a výjimečné jsou například podmalby na skle, které tvoří Pavlína Jůnová z Horního Maxova, papírové vánoční ozdoby z Kartonážky Preussler, gotický nábytek Ladislava Kocoura Sluky z Jablonce nad Nisou a dřevořezby smržovského Lukáše Róky nebo obrázky z paličkované krajky Iva a Jany Kaplanových z Liberce.

Dosud neznámé byly všem členům komise hlavolamy a puzzle pro nevidomé od liberecké firmy Lama Stone. Proslulé a dobře známé jsou naopak dřevěné hračky firmy Detoa Albrechtice. „Kategorii“ textilních hraček pro děti zastupují raspenavská rodinná dílna Šapitó a jablonecká Helababy. Ze širokého sortimentu dárkových a upomínkových předmětů liberecké firmy Porcelan-Glass ponese značku porcelánový hrnek s potiskem historického pohledu na Liberec.

Hodnotitelská komise, složená z devíti zástupců nositele značky a jeho partnerů, Libereckého kraje a samotných výrobců, se sešla 26. září a podle předem stanovených kritérií přihlášené výrobky bodovala. Nejde přitom o žádnou soutěž, cílem je přidělit značku výrobkům, které jsou místního původu, svou kvalitou a estetickými hodnotami dobře reprezentují oblast Jizerských hor a v celém cyklu výroby i spotřeby jsou šetrné vůči životnímu prostředí.

K dosavadním 24 nositelům značky, jejichž certifikáty jsou platné do konce roku 2012, tak přibudou další, opět s dvouletým oprávněním označit své výrobky značkou Regionální produkt Jizerské hory. Do konce října se medailony nových nositelů značky objeví na www.jizerske-vyrobky.cz a do konce roku 2011 bude aktualizován tištěný katalog výrobců.

Značka vznikla v roce 2010, jejím správcem je Místní akční skupina Mikroregionu Frýdlantsko a partnery město Smržovka a sdružení Jizerské hory – turistický region Liberecko, Jablonecko, Frýdlantsko a Tanvaldsko. Díky dotaci z Programu rozvoje venkova byl vydán katalog, vznikla www.jizerske-vyrobky.cz a výrobky s novou značkou byly společně propagovány na veletrzích a výstavách i trzích a jarmarcích. Na podobě značky i na samotné propagaci se v maximální míře podíleli sami výrobci. O rozšíření značky i na polskou část Jizerských hor zatím probíhají jednání a pokud budou úspěšná, mohla by příští certifikace v roce 2012 zahrnout celou oblast Jizerských hor.

Frýdlantsko                           Jitka Doubnerová, Iva Andrová                                   masif@seznam.cz

MAS Mikroregionu Frýdlantsko                                  S724034314

Jablonecko a Liberecko        Renata Van Vleet                                                       info@jizerky.cz

Jizerské hory - turistický region Liberecko, Jablonecko,          S606077440

Frýdlantsko a Tanvaldsko

Smržovsko a Tanvaldsko Ivana Hujerová, Lucie Hodboďová                                  ivana.hujerova@smrzovka.cz

Město Smržovka                                                         S 483369324

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky