Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Martin Sepp: Kraj pokračuje v boji proti alkoholu za volantem

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 02. 2010 16:57
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Na nehodovost v Libereckém kraji v roce 2009 se ptáme náměstka hejtmana pro dopravu Martina Seppa.

Jak dopadl Liberecký kraj v počtu dopravních nehod v loňském roce?

Rok 2009 nás v mnoha ohledech pozitivně překvapil. Výrazným způsobem ubylo vážných dopravních nehod v Libereckém kraji. Oproti roku 2008, kdy na silnicích zemřelo 37 lidí, v roce 2009 se počet mrtvých snížil na 25. Černá čísla naštěstí klesala i v počtu nehod s těžkými následky na zdraví ze 182, v roce 2008, na 135 v roce 2009. Co nás ale trápí je vzrůstající počet nehod cyklistů a jejich následky. V tomto ohledu jsme již začali spolupracovat s krajskou nemocnicí v Liberci na rozboru příčin těchto nehod. Po jeho vyhodnocení navrhneme další postupy jak zmírnit vzrůstající počet nehod těchto účastníků silničního provozu.

 

Jaký tedy, podle Vás, bude rok 2010 a jaké aktivity bude vyvíjet Liberecký kraj ke snížení počtu nehod?

 

Máme připravenou celou řadu projektů, které budeme společně s partnery realizovat. Zaměříme se zejména na tři témata, která jsou stále vážným problémem našich silnic. Je to především nepřiměřená rychlost – ta zůstává stále největším faktorem úmrtnosti na našich silnicích. Dalším velkým nebezpečím je alkohol za volantem, kde budeme pokračovat v boji proti podnapilým řidičům prostřednictvím častějších i celonočních silničních kontrol. Velmi jsem uvítal, že od nového roku jsou silniční hlídky oprávněny k dechové zkoušce řidiče při každé kontrole. To znatelně pomůže v boji proti alkoholu za volantem. V neposlední řadě se chceme zaměřit na prevenci dětí a to především podporou dopravní výchovy na školách.

 

Proč je prevence dětí tak důležitá?

 

Právě oblast dopravní výchovy dětí, má velký význam. Myslím, že tato oblast je asi nejdůležitější, protože může děti ovlivnit správným směrem pro budoucí podobu provozu na pozemních komunikacích. Proto soustředíme stejně jako v loňském roce do této oblasti naši největší pozornost!

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky