Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Martin Sepp odstartoval novou sezónu autoveteránů

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 05. 2012 17:18

Sdílet článek

 

Automuzeum sídlící v areálu vratislavického pivovaru Konrad již devátým rokem, otevřelo  letošní sezónu již tradičním Prvomájovým Veterán Festivalem, jehož součástí byl i první letošní závod auto a motoveteránů Liberecký okruh.

Závod, v němž byli nejlepší vítěz Ladislav Nedoma na motocyklu Jawa Pérak, druhý Slavomír Hadraba na voze MG TD a třetí Jiří Hladík na veteránu Saab 99 L, odstartoval náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp (ČSSD), který věnoval vítězi hlavní cenu. (viz také příloha výsledková listina v příloze)

Na státní svátek 1. května se nejen otevřela vstupní brána muzea pro letošní návštěvníky, ale současně v areálu proběhlo tradiční setkání majitelů historických vozidel ze širokého okolí.

„Veteránisté zde předvedli úžasné historické motocykly i automobily, které skvěle bojovaly na trati kolem přehrady. Ocenil jsem i péči šéfů Automuzea Milana Bumby a Zbyňka Najmana, kteří takřka na koleně ve spolupráci s pivovarem Konrad připomínají historii průkopníků motorismu v Libereckém kraj a připravují zajímavé akce pro dospělé i děti,“ řekl pro prohlídce Automuzea náměstek hejtmana.

Expozice muzea, která je spíše veřejnosti přístupným depozitem klubu majitelů historických vozidel Automuzeum.cz, letos návštěvníkům představuje ve třech halách stará jízdní kola, na dvacet historických motocyklů domácí i německé výroby a především téměř třicet osobních historických automobilů a dva traktory. „Návštěvníky, zde očekává například stařičká Praga Alfa, která hrála v seriálu Arabela, Volkswagen Brouk který zkonstruoval vratislavický rodák Ferdinand Porsche,několik vozů Porsche ale třeba i závodní formule libereckého závodníka Josefa Kružíka,“ popsal Zbyněk Najman.

V odpoledních hodinách si majitelé připomněli dnes již téměř zapomenutou historii Libereckého okruhu, který se jezdil okolo Liberecké přehrady. Historické automobily a motocykly absolvovaly tři měřené okruhy, náměstek si vyzkoušel jeden okruh ve škodovce MB 1000. „Nejelo se samozřejmě na rychlost, ale jak je u veteránů oblíbené, na pravidelnost. To se musí všechny tři měřené úseky projet sice libovolnou rychlostí, ale pokud možno ve stejném čase. Kdo má nejmenší rozdíly, ten vyhrává,“ prozradil Milan Bumba.

Odpolední sportovní odpoledne bylo zakončeno krátkou výstavou před libereckým Severočeským muzeem v Liberci,. kde pořadatelé předali ceny vítězům.

Vstupné do Automuzea bylo od 1. máje zdarma. Nyní je možné až do podzimu navštívit Automuzeum každou neděli od 10 do 16 hodin. Vstupné 50,-Kč za osobu, děti 30,- Kč.

Exkurzi spojenou třeba i s prohlídkou pivovaru lze domluvit  i mimo tyto termíny.

Kontakt: Milan Bumba, Pivovarská 164, 463 11 Liberec 30, Tel.: 607 80 25 70 email. info@automuzuem.cz, web: www.automuzuem.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky