Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Martin Sepp podpořil výstavbu cyklostezky Greenway Jizera

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 06. 2011 16:48

Sdílet článek

 

 

Ing. Jiří Lukeš, projektový manažer Sdružení Český ráj,
tel.: 739 611 493, e-mail: lukes@cesky-raj.info, http://www.greenway-jizera.cz/

Náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp se zúčastnil konference pořádané Sdružením Český ráj k projektu Greenway Jizera na Žluté plovárně na Malé Skále a podpořil jeho realizaci.

"Projekt Greenway Jizera, společně s cyklostezkami Odra - Nisa a Ploučnice, jsou třemi projekty, které Liberecký kraj podporuje v rámci rozvoje cyklomagistrál,“ uvedl na jednání náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp, který odhaduje, že jejich výstavba bude stát kolem 300 miliónů Kč. „Za dva roky již Liberecký kraj vynaložil na rozvoj cykloturistiky z vlastních prostředků 6,5 milionu korun,“ doplnil.

Na jednání také vystoupili mimo jiné Jaroslav Martínek, národní cyklokoordinátor ČR, Hana Maierová, starostka města Turnova a zároveň předsedkyně Sdružení Český ráj, Aleš Hozdecký, ředitel Sdružení Český ráj a starostové Malé Skály, Lísného a Rakous.

V diskusi zaznělo, že první úsek cyklostezky Greenway Jizera, který povede z Líšného do Dolánek u Turnova, bude stát cca 41 milionů korun a má být hotov do roku 2013. Deset kilometrů cyklostezky zároveň lépe propojí obce Líšný, Malá Skála, Rakousy a Dolánky, které jsou po silnici od sebe dosti vzdáleny.

Greenway Jizera je koridor podél Jizery až po soutok s Labem se sítí 190 km bezpečných stezek pro bezmotorovou dopravu a má být dobudován do roku 2015.

Projekt financuje Evropská unie z Regionálního operačního programu, město Turnov na projekt přidalo 3,5 milionu, další peníze zaplatí obce. V současné době se navíc v okolí Dolánek nachází jeden z nejlepších úseků pro in-line bruslení v Libereckém kraji.


Projekt GREENWAY Jizera

Vize projektu Greenways Jizera: „Plně vybavený multifunkční koridor podél řeky Jizery s páteřní cyklostezkou a sítí bezpečných stezek pro bezmotorovou dopravu, který je využíván jak místními obyvateli, tak návštěvníky. Je vybudován a funguje na principech partnerské spolupráce a trvale udržitelného rozvoje území.“

Záměrem projektu je vybudovat páteřní cyklostezku podél toku řeky Jizery, která bude provázaná se sítí tras pro různé druhy bezmotorové lokální i rekreační dopravy (pěší, vodní atd.). Dále je nutné vybudovat dopravní a turistickou infrastrukturu a zajistit dlouhodobou udržitelnost projektu prostřednictvím funkčního managementu.

Rozdělení trasy na jednotlivé úseky a garanti projektu:

1.      Svazek Krkonoše je nositelem úseku pramen Jizery - Horní Sytová

2.      Město Semily je nositelem úseku Dolní Sytová - Podspálov

3.      Město Železný Brod je nositelem úseku Podspálov - Líšný

4.      Město Turnov je nositelem úseku Malá Skála - Svijany

5.      Město Mnichovo Hradiště je nositelem úseku Loukov - Ptýrov

6.      Statutární město Mladá Boleslav je nositelem úseku Bakov nad Jiz. - Horky nad Jiz.

7.      Zlatý pruh Polabí, o. p. s je nositelem úseku Benátky nad Jiz. – Lázně Toušeň (Praha)

Hlavním koordinátorem projektu v celém koridoru Jizery je Sdružení Český ráj, které se se svými partnery hlásí k principům Greenways.

Idea projektu se zrodila počátkem 90. let. K jejímu naplňování dochází od roku 2004, kdy se nositelé projektu dohodli na společném postupu řízení projektu. Cyklotrasa Jizera je rozdělena na sedm úseků, z nichž každý má svého garanta, který koordinuje práce na projektu ve smyslu zachování jednotné ideje.

Cyklotrasu Jizera lze již z velké části absolvovat po stávajících vyznačených cyklotrasách. Často se však vzdálíte od řeky Jizery do kopcovitého terénu. Cílem projektu je vybudovat páteřní cyklostezku, která povede v blízkosti řeky Jizery s minimálním převýšením a bude sloužit jak pro návštěvníky regionů, tak pro místní obyvatele například při cestě do školy, za nákupem a do práce.

Projekt je založen na principu partnerství. Nositelé spolupracují mezi sebou a s dotčenými obcemi, současně se rozvíjí spolupráce mezi veřejným, neziskovým a soukromým sektorem.

Sdružení Český ráj

Sdružení Český ráj (SČR) je zájmovým sdružením měst, obcí a dalších právnických osob. Jeho hlavní náplní je rozvíjení cestovního ruchu v turistickém regionu Český ráj. V současné době má sdružení 61 členů a spojuje nejen všechna města regionu, ale i mnohé menší obce a další právní subjekty.

Kontakty Sdružení Český ráj:

-          Aleš Hozdecký, ředitel Sdružení Český ráj
tel. 481 540 253, mobil 737 224 567, e-mail: hozdecky@cesky-raj.info

-          Kancelář: Markova 311, 511 01 Turnov, tel.: 481 540 253, e-mail: info@cesky-raj.info

-          Sídlo: Antonína Dvořáka 335, 511 01 Turnov, IČ 15045 838

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky