Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Martin Sepp: Stanovisko LK je neměnné – zpoplatňovat krajské silnice nechceme

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 12. 2011 15:44

Sdílet článek

 

Liberecký kraj již vloni v říjnu odeslal Komisi dopravy Asociace krajů ČR negativní stanovisko k záměru rozšířit úseky zpoplatněných silnic v ČR. Náměstek hejtmana LK Martin Sepp (ČSSD) v něm vysvětlil, proč se Rada LK zpoplatnění silnic II. a III. třídy (výběrem mýtného) rozhodla nepodpořit.

„Toto stanovisko od té doby zůstává neměnné - zpoplatňovat krajské silnice nechceme, jelikož se v LK neprokázal přesun dopravy na nezpoplatněné úseky. Možná je to dáno i tím, že v LK je mýtným zpoplatněna v současnosti zatím jen silnice I/35 v úseku Chrastava – Liberec a úseky R 10 hranice LK – Turnov a R 35 Turnov – Liberec (nejedná se o velký rozsah).

LK na základě požadavku samospráv LK nechal zpracovat dva podrobné směrové dopravní průzkumy, při kterých nebyl prokázán přesun vozidel na nezpoplatněné silnice.

Konkrétně se jedná o dopravní průzkum v oblasti Obce Příšovice a zjištění případného přesunu dopravy ze zpoplatněné silnice R 10 a dále průzkum v oblasti města Mimoň.

Pokud se týká situace na silnicích v okolí Mimoně, upozornil jsem Asociaci krajů ČR na skutečnost, že tady hrozí velké riziko, že jestliže se zpoplatní zbývající úseky silnic I. třídy (silnice I/38, I/9 a I/13), nastal by asi jistý přesun na krajské silnice a kraj by musel po další podrobné analýze řešit regulaci  - a to formou dopravních značek, nikoli výběrem mýtného.

Na základě výše uvedeného kraj nadále trvá:

-          nezpoplatňovat silnice II. a III. třídy

-          z konkrétních výsledků celostátního sčítání dopravy za rok 2010 provést podrobnou analýzu, LK si předběžnou analýzu provedl a intenzity klesly ve většině případech oproti roku 2005!!!!

-          rozšíření systému na silnicích I. třídy Liberecký kraj nedoporučuje.

 

Hlavní/ problémové transitní silnice přes kraj:

 

1. Komunikace I/35 Horní Chrastava - Liberec, Hodkovická

Jedná se o průtahovou komunikaci městem Liberec, na které nejsou takové intenzity dopravy, aby byl výběr mýta efektivní. Liberecký kraj již od počátku nesouhlasil a nesouhlasí se zpoplatněním tohoto úseku a požaduje naopak jeho vyjmutí. Někteří dopravci objíždějí zpoplatněný koncový úsek přes město Liberec.

 

 

2. Krajské silnice v okolí Města Mimoň

 

V oblasti Mimoně byl zpracován LK a městem Mimoň podrobný směrový průzkum. Jak již bylo výše řečeno, zjistili jsme,  že pokud bude zpoplatněna zbývající síť silnic I. třídy, hrozí zde vážně riziko přesunu dopravy na krajské silnice II. třídy. Z tohoto důvodu by po další provedené analýze mohl LK řešit regulací dopravy formou dopravních značek provoz na silnicích II. třídy v okolí Mimoně.

-          ze zkušenosti Liberecký kraj požaduje zrušení výběru mýtného na silnici I/35 Liberec, Doubí – Chrastava, jelikož se jedná o jedinou průtahovou komunikaci městem Liberec,

-          v případě zavedení mýtného na ostatních silnicích I. třídy, požaduje Liberecký kraj opravu všech silnic II. třídy, které mohou sloužit jako objízdné trasy.“

 Náměstek hejtmana LK Martin Sepp (ČSSD), člen rady LK  pro resort dopravy

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky